Reklama
Reklama

Domowe lekarstwo Katarzyny Dowbor. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Gwiazdy coraz częściej sięgają po naturalne metody dbania o zdrowie. Moc naturalnych składników docenia również Katarzyna Dowbor, która ostatnio na swoim Instagramie podzieliła się przepisem na prozdrowotną miksturę z popularnych, żółtych kwiatów. Sprawdź, w jaki sposób przygotować syrop z mniszka lekarskiego Katarzyny Dowbor.

Mniszek lekarski to roślina, którą możemy spotkać na terenie całej Polski. Żółte kwiaty, które pojawiają się w parkach, na łąkach i w przydomowych ogródkach są niewątpliwą oznaką wiosny. Większości z nas przynajmniej raz w życiu zdarzyło się zbierać te charakterystyczne kwiaty, jednak mało kto wie, że mniszek lekarski kryje w sobie moc prozdrowotnych właściwości. Dobroczynne działanie mniszka lekarskiego z chęcią wykorzystuje dziennikarka i prezenterka telewizyjna Katarzyna Dowbor, która za pośrednictwem swojego profilu na Instagramie podzieliła się przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jakie właściwości ma ta mikstura? Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego Katarzyny Dowbor? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości 

Jakie właściwości ma syrop z mniszka lekarskiego? Przede wszystkim sprawdzi się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie. Roślina ta ma także działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwnowotworowo, a także opóźnia procesy starzenia. Co więcej, łagodzi stany zapalne, można stosować go w celu leczenia chorób oczu oraz skóry. 

Mniszek lekarski ma korzystny wpływ na pracę wątroby oraz śledziony. Co więcej, syrop z mniszka lekarskiego wpłynie na pracę układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wspiera trawienie. Warto wspomnieć również o tym, że mniszek przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu może pomóc w procesie utraty zbędnych kilogramów.

Roślina ta ma również działanie diuretyczne, wspiera pracę nerek, ponadto zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych. Mniszek lekarskie pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi.

Syrop z mniszka lekarskiego Katarzyny Dowbor – Przepis

Mniszek lekarski zaczyna kwitnąć w kwietniu, Katarzyna Dowbor poleca jednak zbieranie majowych, w pełni rozwiniętych kwiatów, powinno się je zbierać w suche i słoneczne dni. Należy również pamiętać, aby zbierać jedynie rośliny z czystych terenów, oddalonych od dróg i terenów zabudowanych. Aby przygotować syrop, będziesz potrzebować: 400 g rozwiniętych główek kwiatów mniszka lekarskiego, jedna cytryna, litr wody oraz kilogram cukru.

Należy rozpocząć od przesypania kwiatów mniszka na gazetę i pozostawienia ich na godzinę, aby pozbyć się zanieczyszczeń i owadów. Po tym czasie wrzuć kwiaty do garnka, wlej wodę, lekko dociśnij, gotuj przez kwadrans. Przed końcem gotowania wrzuć plastry cytryny, uprzednio należy ją umyć i wyparzyć. Całość wymieszaj i ugnieć, garnek przykryj pokrywką i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie za pomocą gazy przecedź miksturę, do płynu dodaj cukier. Gotuj całość, aż cukier się rozpuści, a następnie uzyskany syrop wlej do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć. Katarzyna Dowbor radzi, aby słoiki z gorącym płynem zawinąć w koc na dwie do trzech godzin. Po tym czasie odstaw je do góry dnem, odwróć, dopiero kiedy całkiem wystygną.

Jak pić syrop z mniszka lekarskiego? 

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego? Zaleca się od dwóch do trzech łyżeczek na dzień, możesz dodać je do przestudzonej herbaty, wody, lub stosować jako zamiennik miodu. Jeżeli syrop z mniszka lekarskiego jest odpowiednio zabezpieczony, może być przechowywany nawet przez kilka lat.

Źródło: Smaker.pl, instagram@katarzyna_dowbor_official

Zobacz też:

Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?

W sezonie robię jagodzianki tylko z tego przepisu. Ciasto jest puchate, a borówki wypływają przy każdym kęsie

Strzelczyk zdradził przepis na racuchy swojej babci. Ona nie dodawała do nich jabłek

INTERIA.PL