Jennifer Aniston wciąż trzyma linię. Na śniadanie je owsiankę z tajemniczym składnikiem
Szczupła i wysportowana sylwetka to marzenie wielu z nas. Niestety z biegiem lat dużo trudno utrzymać idealną wagę. Nic więc dziwnego, że figura 55-letniej Jennifer Aniston nieustannie budzi zachwyt, a fani z całego świata z chęcią chłoną ciekawostki na temat wykonywanych przez nią ćwiczeń i posiłków, które spożywa. Okazuje się, że w jej porannej owsiance nie może zabraknąć jednego kluczowego składnika, który pomaga jej trzymać linię.
Jennifer Anistron zasłynęła rolą Rachel Green w popularnym serialu "Przyjaciele". Od tego czasu stanowi źródło inspiracji dla wielu kobiet, zarówno w kwestiach mody, uczesania, a także sylwetki. Aktorka nie ukrywa, że jej wygląd jest efektem odpowiedniego żywienia i aktywności fizycznej. Niektóre zdrowe nawyki stosowane przez gwiazdę, bez problemu możesz wprowadzić również do swojej rutyny. Na przykład starając się komponować swoje posiłki na bazie nisko przetworzonej żwyności, między innymi produktów bogatych w białko, zdrowe tłuszcze, jak i warzyw i owoców. Warto jednak zacząć od początku, czyli od przygotowania zdrowego śniadania. W poniższym artykule znajdziesz przepis na owsiankę Jennifer Aniston.
Sprawdź także: Do siemienia lnianego i wody dodaj ten sok. To najlepszy napój na oponkę
Owsianka to danie, które ląduje na talerzach wielu z nas. W płatkach owsianych znajdziemy sporo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, syci i podkręca metabolizm, co przyczynia się do utrzymania szczupłej sylwetki. Dodatkowo błonnik pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. To także źródło witamin z grupy B, które świetnie wpływają na układ nerwowy i krążenia, a także witaminy E, która wspiera kondycję włosów, skóry i paznokci. Nie brakuje w nich również minerałów, np. magnezu, żelaza, potasu, cynku i miedzi.
Okazuje się, że Jennifer Aniston wzbogaca ją o jeden nietypowy produkt. W jednym z wywiadów zdradziła, że są to ubite białka jajek, które dorzuca pod koniec gotowania posiłku.
Białko to niezwykle ważny składnik naszej diety. To właśnie proteiny stanowią substancję budulcową komórek organizmu, wpływają także na prawidłową pracę mięśni. Białko wpływa także na sytość po posiłku, dzięki czemu dłużej będziemy syci i unikniemy podjadania.
Zastanawiasz się, czy białko jaja nie popsuje smaku owsianki? Bez obaw, będzie ono niemal niewyczuwalne. Możesz także zastąpić je innymi produktami bogatymi w proteiny, np. skyrem, serkiem wiejskim, proteinowym jogurtem bez cukru, czy odżywką białkową, którą od pewnego czasu bez problemu znajdziesz w supermarketach.
Nie zapomnij również o zdrowych tłuszczach, np. orzechach, pestkach, nasionach, czy maśle orzechowym. Warto dodać także świeże owoce, najlepiej te niskokaloryczne, sezonowe o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawki, maliny, jagody, borówki, czy wiśnie. Poniżej znajdziesz przepis inspirowany owsianką Jennifer Aniston:
- 50 g płatków owsianych,
- 2 białko jaja,
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 100 g ulubionych owoców,
- 15 g ulubionych orzechów, nasion lub pestek,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka słodziku, np. erytrytolu, ksylitolu, stewii.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Do garnka wsyp płatki, zalej mlekiem, gotuj na małym ogniu przez kilka minut, mieszając, co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Opcjonalnie dodaj słodzik. A następnie powoli dodawaj białka jaj, cały czas mieszaj. Owsiankę przełóż do miski, dodaj owoce i orzechy.
Źródła: odzywianie.wprost.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kościoły zmieniają się w restauracje. Dawny ołtarz jest nowym barem
Wypasione gofry Ani Starmach. Tak dobry nie zjesz nawet w budce nad morzem
Każdy klient musi zamówić dwa dania. Restauracja wprowadziła nietypowy obowiązek