Reklama
Reklama

Obłędnie pyszna szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz. Prosty przepis z małą tajemnicą

Ile rodzin, tyle wersji szarlotki. Choć nazwa ciasta jest taka sama, to każdy przygotowuje je inaczej. Mimo swojego ulubionego i sprawdzonego przepisu powinnaś się jednak otworzyć na tę propozycję Ewy Wachowicz. Jej szarlotka wychodzi obłędnie pyszna.

Szarlotka to ciasto przygotowywane najczęściej z ciasta kruchego. Jego środek wypełniony jest jabłkami, które razem z ciastem tworzą idealną całość. Nazwa ta jest jednak zamienna. W niektórych częściach Polski nazywana jest też jabłecznikiem.

Z tymi jabłkami szarlotka będzie najlepsza

Jabłka to kluczowy element szarlotki. Mogą być one pokrojone w plasterki, w kostkę, starte w wiórki czy nawet zblendowane. Co jednak ważniejsze, liczy się wybrany przez nas gatunek. To on zadecyduje o smaku ciasta.

Według wielu jabłka do szarlotki powinny być kwaśne. Taka jest właśnie Szara Reneta. Jej jasny miąższ ma kwaskowy smak, który będzie kontrastem dla słodkiego spodu. Nawet po upieczeniu jest chrupiąca.

Kwaśny smak ciastu nada też Antonówka. Jest twarda i bardzo aromatyczna. Jeszcze więcej aromatu nabiera po upieczeniu.

Inną wartą uwagi odmianą jest kruchy Ligol. Jego miąższ ma słodko-kwaśny smak. Te jabłka sprawdzą się więc do deseru osób, które nie są ogromnymi fanami kwaśnych owoców w cieście.

Ta szarlotka to obłęd. Sposób Ewy Wachowicz kryje tajemnicę

Szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz zawsze wychodzi przepyszna. Sprawdziła się u mnie nieraz, gdy potrzebowałam deseru, który zadowoli moją teściową w niedzielne popołudnie. Kilka chwil przy herbacie, a w blaszce zostają tylko okruszki. Ogromną różnicę robi tajemniczy składnik, którym jest skórka z pomarańczy.

Do przygotowania tej obłędnej szarlotki użyjesz: 

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 jajek
  • 1 1/2 kg obranych jabłek
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • startą skórkę z pomarańczy
  • szczyptę soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bułkę tartą.

Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do nich zimne masło i składniki posiekaj ze sobą ostrym nożem. Z masy zrób kopczyk z dołkiem, do którego wlejesz żółtka jaj, a białka zachowaj na później. Ciasto delikatnie wymieszaj nożem, a po chwili zacznij je wyrabiać rękoma. Uformuj z niego wałek, jego 1/3 odetnij, zawiń w bawełnianą ściereczkę i schowaj do zamrażarki.

Foremkę na ciasto nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkuj i włóż do przygotowanej formy. Spód nakłuj widelcem. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15 minut.

Z obranych jabłek usuń gniazda nasienne. Teraz pokrój je w plastry na mandolinie. Owoce włóż do garnka i ustaw na kuchence, na niewielkim ogniu. Przypraw je cynamonem, startą skórką z pomarańczy i duś przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw je do przestygnięcia.

4 białka jaj ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaj do nich cukier puder i miksuj jeszcze przez chwilę.

Wyciągnięty z piekarnika spód ciasta posyp bułką tartą. Na to nałóż podduszone jabłka, wyrównaj je i wyłóż pianę z białek. Na koniec zetrzyj na tarce o średnich oczkach pozostawione w zamrażarce ciasto.

Szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 50 minut. Możesz ją podawać na ciepło z lodami lub już po ostudzeniu ze sporą ilością cukru pudru na wierzchu.

Źródło: smaker.pl, ewawachowicz.pl

Zobacz też:

Magda Gessler wyceniona na grube miliony. Forbes Women wybrał najcenniejsze marki osobiste

Przyznano Gwiazdki Michelin 2024. Oto lista nagrodzonych restauracji

Marchewkowa czekolada bez marchewki. Doktor Ania: Z konsumentów robią debili

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta