Polska kremówka w "Financial Times". Zdziwisz się, co Anglicy o niej napisali
Serniki, makowce, szarlotki, malinowe chmurki… Wśród polskich słodkości mamy wiele pozycji, które podbijają kubki smakowe łasuchów, również tych z zagranicy. Brytyjska krytyczka literacka i pisarka Caroline Eden zachwyciła się polską kremówką. Wyróżniła go wśród swoich ulubionych wschodnioeuropejskich przysmaków w popularnym w Wielkiej Brytanii portalu Financial Times.
Dwa płaty ciasta francuskiego, przełożone delikatnym budyniowym kremem o smaku śmietankowym lub waniliowym, oraz spora dawka cukru pudru, to właśnie kremówka. Swoją popularność zyskała między innymi dzięki papieżowi Janowi Pawłowi II. Jeszcze jako Karol Wojtyła wraz ze szkolnymi kolegami raczył się słodkim wypiekiem po zakończonych maturach. Nic więc dziwnego, że wadowickie papieskie kremówki zyskały popularność w całej Polsce, a nawet i na świecie. Ciasto zostało wymienione jako jeden z najlepszych wschodnioeuropejskich przysmaków w książce “Cold Kitchen: A Year of Culinary Journeys" autorstwa Caroline Eden.
Sprawdź także: Smaczniejszego ciasta z kiwi nie jadłam. Szybciej i prościej już się nie da
Caroline Eden to pisarka i krytyczka literacka, która pochodzi z Wielkiej Brytanii. Jest laureatką nagrody Art of Eating Prize i André Simon Award , jej książka "Red Sands" zdobyła tytuł "książki roku" Financial Times, Sunday Times oraz The New Yorker. W swoich tekstach skupia się na tematyce kulinarnej, kulturalnej, oraz podróżniczej, na co dzień pisze dla takich tytułów jak: The Guardiana , Times Literary Suplementu, czy Financial Times.
W jej najnowszej książce "Cold Kitchen. A Year of Coulinary Journeys", która ukazała się w maju, znalazło się miejsce dla przysmaków kuchni polskiej, jej szczególną uwagę zyskały nasze rodzime kremówki. Autorka wspomina:
Dodatkowo Eden zapewnia, że obserwuje stronę na Facebooku lokalnego polskiego sklepu w Edynburgu. Podobno kiedy słodki deser pojawia się w sprzedaży, bardzo szybko znika z lady.
Nabrałeś ochoty na przygotowanie kremówki w swojej kuchni. Poniżej znajdziesz przepis na prostą kremówkę.
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 500 ml mleka,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 80 g cukru pudru,
- 5 łyżek budyniu waniliowego,
- 1 cukier waniliowy,
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta.
Zacznij od przygotowania dwóch foremek (25x25 cm), posmaruj je masłem, ciasto włóż do środka, piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumieni. Odstaw do wystudzenia.
Do rondelka wlej 250 ml mleka, wsyp cukier, cukier waniliowy, wszystko podgrzej na małym ogniu. Do osobnej miski wlej resztę mleka, dodaj żółtka, budyń i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, dodaj do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Garnek przykryj folią aluminiową (zapobiegnie to powstawania kożucha) i odstaw masę do wystygnięcia.
Masło włóż do miski i ubij mikserem, dodawaj po łyżce przestygnięty budyń cały czas mieszając. Na jeden płat ciasta francuskiego wyłóż krem i równo go rozprowadź, przykryj go drugim płatem ciasta. Kremówkę odstaw do lodówki na minimum kilka godzin. Posyp ciastem cukrem pudrem i gotowe.
Źródła: .ft.com/content, instagram.com/ft_weekend, carolineeden.com/about, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty
Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag
Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru