Reklama
Reklama

W tej restauracji Polacy zjedzą za darmo. Rachunek został opłacony

Jeśli podczas wakacji odwiedzasz Serbię, koniecznie udaj się do niewielkiego miasta Valjevo. Znajduje się tam restauracja, która szczególnie miło gości Polaków, oferując im darmowy lunch lub kawę. Właściciel lokalu twierdzi, że rachunki Polaków spłacono już ponad 100 lat temu.

Na pewno każdy chciałby odwiedzić restaurację, w której będzie przyjaźnie traktowany i to całkowicie za darmo. W serbskiej miejscowości Valjevo, oddalonej o ok. 100 km od stolicy, wszyscy Polacy mogą odwiedzić lokal, w którym napiją się kawy i zjedzą lunch bez płacenia

Tu Polacy nie muszą sięgać po portfel

Valjevo liczy sobie niespełna 60 tysięcy mieszkańców. To właśnie w tym mieście znajduje się kawiarnio-restauracja "Corner". Polacy mogą zamówić tam napój lub zjeść lunch całkowicie za darmo. Informacją na ten temat podzieliła się Ambasada Polski w Belgradzie. Właściciel lokalu - Čorçe Momić - zapewnił, że wszystkie rachunki Polaków spłacił nasz rodak - Ludwik Hirszfeld - już ponad 100 lat temu.

Kim był Ludwik Hirszfeld?

Ludwik Hirszfeld urodził się w 1884 roku w Warszawie. To polski lekarz, bakteriolog i immunolog, twórca nowej dziedziny nauki - seroantropologii. Znany jest przede wszystkim ze swoich badań nad grupami krwi - to on wprowadził obowiązujące dziś oznaczenia 0, A, B, AB, oznaczył czynnik Rh i odkrył przyczynę konfliktu serologicznego. 

W czasie I wojny światowej zasłynął dużą pomocą, jaką zaoferował rządowi Serbii. Ten wystosował prośbę międzynarodową o pomoc w opanowaniu epidemii duru plamistego. W 1915 roku Ludwik Hirszfeld przybył do Valjeva, w którym - w nieprzystosowanych do pracy warunkach - opracował szczepionkę na chorobę, w wyniku której zahamowano rozwój zakaźnej choroby. Za swoje zasługi został odznaczony orderem Świętego Sawy przez króla Serbii - Piotra I. 

Właściciel restauracji "Corner", słysząc historię ogromnego zaangażowania polskiego lekarza, postanowił już nigdy więcej nie pobierać opłat od Polaków. Piękny gest ma być rekompensatą za poświęcenie naszego rodaka okazane Serbom w Valjevie ponad 100 lat temu.

Źródło: terazgotuje.pl, wydarzenia.interia.pl, Facebook @Caffe Corner

Zobacz też:

Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty

Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag

Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru

INTERIA.PL