Wybrano 50 najlepszych restauracji na świecie. Tegorocznym zwycięzcą jest Hiszpania
Prestiżowy ranking „The World’s 50 Best Restaurants" prezentuje 50 najlepszych restauracji na świecie. W tym roku na pierwszym miejscu znalazł się lokal, do którego Polacy mogą dotrzeć bez problemu. Sprawdź, które restauracje otrzymały wyróżnienie.
Każdy szef kuchni i właściciel restauracji dąży do tego, żeby jego lokal nie tylko przyciągnął dużą liczbę klientów, ale również zyskał uznanie ze strony krytyków kulinarnych. Przyczyniają się do tego oryginalne połączenia smaków, nienaganna obsługa i wyjątkowa atmosfera. Sprawdź, które restauracje zyskały tytuł najlepszych w 2024 roku.
Luksusowy magazyn turystyczny - Condé Nast Traveller - w 2002 roku stworzył prestiżowe zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie. Znalezienie się wśród nagrodzonych lokali to jedno z największych osiągnięć, jakie można otrzymać w branży gastronomicznej. Często porównywane jest nawet do przyznania gwiazdki Michelin lub kulinarnych Oscarów.
Panel 1080 ekspertów kulinarnych głosuje na restauracje, które wyznaczają trendy w danym regionie, w unikatowy sposób łączą smaki i zaskakują klientów. Lokale mogą zdobyć nagrodę główną tylko raz, po czym zostają zgłoszone do osobnego programu "Najlepsi z najlepszych". Tegoroczna ceremonia odbyła się 5 czerwca 2024 r. w Las Vegas.
Niekwestionowanym zwycięzcą tegorocznej edycji została Hiszpania, nazwana najlepszym centrum gastronomiczny świata. W słynnym zestawieniu znalazło się aż sześć lokali z tego państwa, a trzy z nich uplasowały się w pierwszej piątce. Zajęły czwartą, drugą i pierwszą pozycję.
Trzecie miejsce przypadło restauracji z francuskiej stolicy. Paryską Table by Bruno Verjus doceniono za oryginalne połączenia smakowe, ale również bardzo przyjazną atmosferę w lokalu. Ze względu na otwartą kuchnię goście mogą podglądać, jak pracują kucharze.
Na drugim miejscu znalazł się Asador Etxebarri z Atxondo, niedaleko hiszpańskiego miasta portowego Bilbao. Restaurację, słynącą z grillowanych potraw, prowadzi szef kuchni Victor Arguinzoniz. Lokal stawia na minimalizm produktów, które zawsze muszą się cechować najwyższą jakością.
Główną nagrodę odebrał barceloński Disfrutar, który w zeszłym roku zajął drugie miejsce. Restaurację prowadzą trzej szefowie kuchni - Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casanasa. Swoim gościom proponują niezwykle kreatywne i nowoczesne dania, przygotowane z największą precyzją - np. mrożoną kanapkę z gazpacho czy pączek wypełniony po brzegi kawiorem.
Lista top 10 restauracji na świecie w 2024 roku ukształtowała się następująco:
1. Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
2. Asador Etxebarri (Atxondo, Hiszpania)
3. Table by Bruno Verjusa (Paryż, Francja)
4. Diverxo (Madryt, Hiszpania)
5. Maido (Lima, Peru)
6. Atomix (Nowy Jork; najlepsza restauracja w Ameryce Północnej)
7. Quintonil (Meksyk, Meksyk)
8. Alchemik (Kopenhaga, Dania)
9. Gaggan Anand (Bangkok, Tajlandia)
10. Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
Niestety w prestiżowym rankingu zabrakło restauracji z Polski.
Źródła: theworlds50best.com, edition.cnn.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty
Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag
Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru