Reklama
Reklama

Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie

Ciasto Hrabiny to jedna z wariacji na temat babki marmurkowej. Różni się od podobnych ciast kolejnością łączenia składników. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pycha.

Robię ten deser zawsze, gdy potrzebuję czegoś na szybko, na przykład w weekend. Ciasto Hrabiny jest wilgotne, długo świeże i po prostu pyszne. Dodatek czekolady sprawia, że moja rodzina po prostu je uwielbia. 

Ciasto Hrabiny - lista składników

  • 200 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 125 ml mleka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 4 jajka 
  • 240 g mąki pszennej 
  • 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia  

Ciasto Hrabiny - przepis

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. 

Roztop w rondelku masło z cukrem, mlekiem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj na jednolitą masę.  

Około ¼ masy odlej do osobnego naczynia i odstaw do przestudzenia. Do reszty dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj masę w rondelku do chwili, aż czekolada całkowicie się roztopi. Przestudź. 

Reklama

Oddziel żółtka jaj od białek. Dodaj jedno żółtko do jasnej masy, a 3 żółtka do masy czekoladowej. Obie masy dokładnie wymieszaj trzepaczką. 

Odmierz 180 g mąki i dodaj do masy z czekoladą. Dodaj też 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Resztę mąki i proszku do pieczenia dodaj do jasnej części masy. Ponownie wymieszaj każdą z osobna. 

Ubij białka na sztywną pianę. Podziel ją w proporcji 3:1. Większą część dodaj do ciemnej, a mniejszą do jasnej masy. 

Natłuść i oprócz bułką tartą tortownicę o średnicy 20 cm. Przelej do niej jasną masę, a następnie energicznie wylej na jej środek masę z czekoladą. 

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-60 minut – do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tych kwiatów nie brakuje w ogrodach. Mało kto wie, że można z nich przygotować lemoniadę

Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca

Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery