Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie
Ciasto Hrabiny to jedna z wariacji na temat babki marmurkowej. Różni się od podobnych ciast kolejnością łączenia składników. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pycha.
Robię ten deser zawsze, gdy potrzebuję czegoś na szybko, na przykład w weekend. Ciasto Hrabiny jest wilgotne, długo świeże i po prostu pyszne. Dodatek czekolady sprawia, że moja rodzina po prostu je uwielbia.
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej.
Roztop w rondelku masło z cukrem, mlekiem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj na jednolitą masę.
Około ¼ masy odlej do osobnego naczynia i odstaw do przestudzenia. Do reszty dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj masę w rondelku do chwili, aż czekolada całkowicie się roztopi. Przestudź.
Oddziel żółtka jaj od białek. Dodaj jedno żółtko do jasnej masy, a 3 żółtka do masy czekoladowej. Obie masy dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Odmierz 180 g mąki i dodaj do masy z czekoladą. Dodaj też 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Resztę mąki i proszku do pieczenia dodaj do jasnej części masy. Ponownie wymieszaj każdą z osobna.
Ubij białka na sztywną pianę. Podziel ją w proporcji 3:1. Większą część dodaj do ciemnej, a mniejszą do jasnej masy.
Natłuść i oprócz bułką tartą tortownicę o średnicy 20 cm. Przelej do niej jasną masę, a następnie energicznie wylej na jej środek masę z czekoladą.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-60 minut – do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tych kwiatów nie brakuje w ogrodach. Mało kto wie, że można z nich przygotować lemoniadę
Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca
Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie