Reklama
Reklama

Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca

Na ogół zupy składają się z samych warzyw, przez co należą raczej do dań lekkich. Masz już dość tego, że zjadasz cały talerz na obiad, a mimo to się nie najadasz? Twoje spojrzenie odmieni ta wyjątkowa zupa serowa. Jest niebywale sycąca i rozgrzeje jeszcze zanim przyjdą prawdziwie ciepłe dni.

Zupy coraz częściej pojawiają się na naszych stołach w roli głównego bohatera obiadu. Dzięki temu popołudniowy posiłek może być mało wymagający w przygotowaniu i naprawdę szybki. Niestety, mimo wielu zalet w postaci dawki warzyw, witamin, czasu przygotowania, to ich ogromną wadą jest fakt, że zupą ciężko się najeść. Zupa serowa to dwa w jednym - pierwsze i drugie danie.

Zupa dwa w jednym. Obiad idealny

Zupa serowa to doskonały przykład dania 2 w 1. Łączy w sobie cechy zarówno przystawki w postaci zupy, jak i dania głównego. Jak to się dzieje? W płynnej części potrawy znajdziemy nie tylko warzywa, ale także porcję mięsa mielonego. 

Możemy użyć mięsa mielonego dowolnego rodzaju. Fani mocnych mięsnych aromatów mogą wybrać pełną smaku wołowinę lub wieprzowinę. Osoby, które dbają o sylwetkę, powinny sięgnąć za to po chudsze mięsa, takie jak mielony kurczak czy indyk. Każdy z tych rodzajów jednak to porcja pełnowartościowego białka. Dzięki temu zupa stanie się sycąca i w końcu będziemy mogli się najeść. 

Reklama

Do tego zupę można podać ze świeżym pieczywem lub grzankami z dodatkiem masła czosnkowego. Taki dodatek sprawia, że zupa staje się kompletnym, zbilansowanym posiłkiem obiadowym. Przy tym to idealna propozycja dla osób zabieganych. Wieczór wcześniej przygotowujemy ją, a następnego dnia odgrzewamy i obiad gotowy

Zupa serowa z mięsem mielonym - przepis

Zupa serowa z mięsem mielonym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. To wyjątkowe połączenie aromatycznego czosnku i cebuli, które świetnie komponują się z serem. Wszystko dopełnia pyszne, podsmażone mięso mielone, które zapewnia zarówno smak, wyjątkową teksturę, jak i porcję białka. Całość wykończona jest pięknie pachnącym, nieco ostrym szczypiorkiem. Prawdziwy majstersztyk. Spróbuj sama i ciesz się w końcu sycącą zupą. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, 
  • litr bulionu, 
  • 400 g serka topionego, 
  • 150 g śmietany 18%, 
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • szczypiorek. 

Sposób przygotowania: 

1) W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Składniki podsmaż przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso mielone i co jakiś czas mieszając, smaż przez około 10 minut. 

2) Gdy mięso zarumieni się i nabierze właściwego koloru, do garnka wlej bulion. Zupę zagotuj. 

3) Po zagotowaniu zupy zmniejsz ogień, dodaj serki topione oraz śmietanę. Całość wymieszaj do rozpuszczenia się sera. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. 

4) Zupę serową z mięsem mielonym nalej do talerzy i wykończ posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek czosnkowych. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie

Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie

Pasuje do szaszłyków, kurczaka i karkówki. Prosta sałatka do dań z grilla w stylu greckim

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dania główne | ser | mięso