Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie
Kaszanka to rewelacyjny przysmak, który serwuje się nie tylko w trakcie grilli, ale również innego rodzaju spotkań towarzyskich. Przez wielu ów specjał nazywany jest "polskim kawiorem". Co ciekawe, kaszanka zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Jak ją przygotować w wariancie z jabłkiem? Odpowiadamy.
Kaszanka to wyrób sporządzany z kaszy gryczanej, podrobów oraz krwi wieprzowej. Całość jest doprawiana aromatycznymi przyprawami, takimi jak majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, a niekiedy również czosnek granulowany, ostra papryka czy tymianek.
Najczęściej spożywamy ją w formie pieczonej, grillowanej lub gotowanej. Rzeczony specjał często gości na naszych stołach podczas różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Przez wielu miłośników naszej rodzimej kuchni, kaszanka jest nazywana "polskim kawiorem".
Z uwagi na obecność podrobów oraz krwi, wiele osób niechętnie sięga po kaszankę. To błąd! Ów wyrób jest niezwykle smaczny, a w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Mowa tutaj przede wszystkim o związkach takich jak miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo czy cynk. Kaszanka jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B.
Z uwagi na dość sporą zawartość tłuszczu, po kaszankę nie powinny zbyt często sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością oraz zmagające się ze schorzeniami związanymi z układem sercowo-naczyniowym. Co więcej – wyrób zawiera puryny, wobec czego powinni z niego zrezygnować także ci, którzy cierpią na dnę moczanową.
Przeczytaj też: Nie ruskie i nie z kapustą. Tymi pierogami zajadaliśmy się w PRL-u
Kaszankę można podawać w rozmaitych wariantach. Jednym z wartych uwagi przepisów jest banalnie prosta receptura na kaszankę z jabłkiem. Z tym dodatkiem wyrób smakuje niezwykle oryginalnie. Do przygotowania specjału potrzebne będą:
- 300 g kaszanki;
- 1 małe jabłko;
- 1 cebula;
- szczypta majeranku;
- szczypta tymianku;
- niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia;
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Najpierw kroimy cebulę w piórka. Z kolei jabłko należy obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej cebulę. Uważamy, by się nie przypaliła. Dodajemy również jabłko i podsmażamy całość do momentu, aż cebulka się zeszkli.
- Wyciągamy zawartość kaszanki z osłonki z jelita. Kroimy ją na mniejsze kawałki, a następnie umieszczamy na patelni. Doprawiamy całość przyprawami i smażymy przez około 8 minut.
- Po tym czasie kaszanka jest gotowa do serwowania. W celach estetycznych można udekorować ją koperkiem.
Kaszanka z jabłkiem to genialne połączenie, które można podawać z pieczywem czosnkowym lub zwykłym, wiejskim chlebem. Takie danie warto uzupełnić konserwowymi ogórkami, które idealnie komponują się ze smakiem kaszanki.
Źródła: terazgotuje.pl, medonet.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca
Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie
Pasuje do szaszłyków, kurczaka i karkówki. Prosta sałatka do dań z grilla w stylu greckim