Barbarzyńca kusi słodyczą i zaskakującym wnętrzem. Z talerzy znika w kilka chwil
Pod nazwą Barbarzyńca kryje się przepyszna babka marmurkowa z prawdziwą czekoladą - przepyszny deser, który wprost rozpływa się w ustach. Dzięki specjalnemu sposobowi przygotowania jest niezwykle efektowny po przekrojeniu, dlatego świetnie sprawdzi się gdy spodziewasz się gości.
To jeden z przepisów, które nie wymagają wielkich umiejętności cukierniczych i zawsze wychodzą. Gdy spodziewasz się gości, zaserwuj im Barbarzyńcę - do kawy i herbaty smakuje idealnie.
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 125 ml mleka,
- 270 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder (do dekoracji).
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej. Roztop pokruszoną czekoladę w rondelku i przestudź.
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj do masy jajka (po jednym) i ekstrakt waniliowy.
Wlej do masy mleko. Wymieszaj krótko.
Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj ciasto szpatułką – tylko do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie części, mnie więcej w proporcji 3:2. Mniejszą część ciasta wymieszaj z przestudzoną czekoladą.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 25 cm. Przełóż do niej porcję jasnego ciasta. Na nią przełóż ostrożnie porcję ciasta z czekoladą. Wyłóż całe ciasto warstwami.
Na środku jednego z krótkich boków keksówki zanurz w cieście nóż lub patyczek do szaszłyków.
Przejedź nim przez całą długość keksówki (do drugiego boku), nie dotykając dna. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 75 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki
Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla
Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi