Reklama
Reklama

Barbarzyńca kusi słodyczą i zaskakującym wnętrzem. Z talerzy znika w kilka chwil

Pod nazwą Barbarzyńca kryje się przepyszna babka marmurkowa z prawdziwą czekoladą - przepyszny deser, który wprost rozpływa się w ustach. Dzięki specjalnemu sposobowi przygotowania jest niezwykle efektowny po przekrojeniu, dlatego świetnie sprawdzi się gdy spodziewasz się gości.

To jeden z przepisów, które nie wymagają wielkich umiejętności cukierniczych i zawsze wychodzą. Gdy spodziewasz się gości, zaserwuj im Barbarzyńcę - do kawy i herbaty smakuje idealnie.

Barbarzyńca - lista składników

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 200 g drobnego cukru, 
  • 4 jajka, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • 125 ml mleka, 
  • 270 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder (do dekoracji).  

Barbarzyńca - przepis

Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej. Roztop pokruszoną czekoladę w rondelku i przestudź. 

Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.  

Nie przerywając ucierania, dodaj do masy jajka (po jednym) i ekstrakt waniliowy. 

Wlej do masy mleko. Wymieszaj krótko.  

Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj ciasto szpatułką – tylko do połączenia składników.

Reklama

Podziel ciasto na dwie części, mnie więcej w proporcji 3:2. Mniejszą część ciasta wymieszaj z przestudzoną czekoladą. 

Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 25 cm. Przełóż do niej porcję jasnego ciasta. Na nią przełóż ostrożnie porcję ciasta z czekoladą. Wyłóż całe ciasto warstwami.  

Na środku jednego z krótkich boków keksówki zanurz w cieście nóż lub patyczek do szaszłyków.   

Przejedź nim przez całą długość keksówki (do drugiego boku), nie dotykając dna. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 75 minut (do suchego patyczka). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki

Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla

Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta