Reklama
Reklama

Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki

Szaszłyki z kurczaka to prawdziwa klasyka podczas sezonu grillowego. Większość osób przepada za drobiem, który wychodzi delikatny i soczysty. To uniwersalne mięso można doprawić na różny sposób, aby próbować nowych smaków. Tym razem pokażemy, jak zrobić tanie, ale wyjątkowe szaszłyki z kurczaka.

Dobre danie na grilla wcale nie musi dużo kosztować. Może być przygotowane ze składników, z których korzystasz w kuchni na co dzień. Szaszłyki z kurczaka to najlepszy przykład na prostą, niskobudżetową, ale też przepyszną potrawę. Tym razem podaj ją w nieco inny sposób, aby zaskoczyć gości swoją kreatywnością.

Nowy i tani pomysł na grilla

Wyobraź sobie, że przygotowujesz roladki drobiowe na obiad. Bardzo podobnie przyrządzisz nasze szaszłyki z kurczaka, które świetnie sprawdzą się na majówkowy obiad. Choć zazwyczaj na patyczki nabija się mięso pokrojone w kostkę średniej wielkości, to tym razem pojawi się ono na nich w zupełnie innym kształcie. Filety z kurczaka po prostu lekko rozbijesz, zamarynujesz i potniesz na paski. Następnie zawiniesz wraz z aromatycznym boczkiem i nabijesz na szaszłyka. Do takiego dania z grilla możesz podać wyrazisty sos musztardowy, charakterystyczny wędzony sos barbecue albo lekki sos czosnkowo-jogurtowy. Świetnie pasuje też soczysta sałatka ze świeżych pomidorów, sałaty, cebuli, kukurydzy, rzodkiewki i papryki.

Reklama

Przeczytaj też: Najlepsze sosy do dań z grilla. To one podkreślą smak mięsa

Szaszłyki z kurczaka - przepis

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka mielona,
  • olej.

Sposób wykonania:

1) Podwójną pierś z kurczaka oczyść i przetnij na pół. Delikatnie roztłucz, aby mięso stało się płaskie. 

2) Kurczaka posól i popieprz. Dopraw też ostrą papryką mieloną według uznania. Wstaw do pojemnika lub miski i zalej olejem (wetrzyj przyprawy w mięso). Odstaw na co najmniej 30 minut (a nawet na całą noc) do lodówki, żeby zamarynować kurczaka.

3) Wyjmij kurczaka i potnij na paski o takiej szerokości, jaką mają plasterki boczku. Odłóż na talerz, żeby nadmiar tłuszczu spłynął. Następnie nakładaj plastry boczku na paski mięsa i zwijaj w ślimaczki. Patyczek przebijaj przez środek, żeby złapać wszystkie warstwy zawijańca (tak, aby się nie rozwinął). Na jednym patyczku możesz zmieścić dwie - trzy roladki. 

4) Piecz na grillu na małym płomieniu (przez ok. 20 minut), aż mięso będzie lekko zarumienione. Podawaj z sałatką, ryżem lub ziemniakami i sosem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiący i smaczniejszy niż ze sklepu. Przepis na cebulowy chleb z gara

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill | kurczak | mięso | dania główne | przekąski