Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki
Szaszłyki z kurczaka to prawdziwa klasyka podczas sezonu grillowego. Większość osób przepada za drobiem, który wychodzi delikatny i soczysty. To uniwersalne mięso można doprawić na różny sposób, aby próbować nowych smaków. Tym razem pokażemy, jak zrobić tanie, ale wyjątkowe szaszłyki z kurczaka.
Dobre danie na grilla wcale nie musi dużo kosztować. Może być przygotowane ze składników, z których korzystasz w kuchni na co dzień. Szaszłyki z kurczaka to najlepszy przykład na prostą, niskobudżetową, ale też przepyszną potrawę. Tym razem podaj ją w nieco inny sposób, aby zaskoczyć gości swoją kreatywnością.
Wyobraź sobie, że przygotowujesz roladki drobiowe na obiad. Bardzo podobnie przyrządzisz nasze szaszłyki z kurczaka, które świetnie sprawdzą się na majówkowy obiad. Choć zazwyczaj na patyczki nabija się mięso pokrojone w kostkę średniej wielkości, to tym razem pojawi się ono na nich w zupełnie innym kształcie. Filety z kurczaka po prostu lekko rozbijesz, zamarynujesz i potniesz na paski. Następnie zawiniesz wraz z aromatycznym boczkiem i nabijesz na szaszłyka. Do takiego dania z grilla możesz podać wyrazisty sos musztardowy, charakterystyczny wędzony sos barbecue albo lekki sos czosnkowo-jogurtowy. Świetnie pasuje też soczysta sałatka ze świeżych pomidorów, sałaty, cebuli, kukurydzy, rzodkiewki i papryki.
Przeczytaj też: Najlepsze sosy do dań z grilla. To one podkreślą smak mięsa
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka mielona,
- olej.
Sposób wykonania:
1) Podwójną pierś z kurczaka oczyść i przetnij na pół. Delikatnie roztłucz, aby mięso stało się płaskie.
2) Kurczaka posól i popieprz. Dopraw też ostrą papryką mieloną według uznania. Wstaw do pojemnika lub miski i zalej olejem (wetrzyj przyprawy w mięso). Odstaw na co najmniej 30 minut (a nawet na całą noc) do lodówki, żeby zamarynować kurczaka.
3) Wyjmij kurczaka i potnij na paski o takiej szerokości, jaką mają plasterki boczku. Odłóż na talerz, żeby nadmiar tłuszczu spłynął. Następnie nakładaj plastry boczku na paski mięsa i zwijaj w ślimaczki. Patyczek przebijaj przez środek, żeby złapać wszystkie warstwy zawijańca (tak, aby się nie rozwinął). Na jednym patyczku możesz zmieścić dwie - trzy roladki.
4) Piecz na grillu na małym płomieniu (przez ok. 20 minut), aż mięso będzie lekko zarumienione. Podawaj z sałatką, ryżem lub ziemniakami i sosem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla
Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi
Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz