Reklama
Reklama

Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki

Szaszłyki z kurczaka to prawdziwa klasyka podczas sezonu grillowego. Większość osób przepada za drobiem, który wychodzi delikatny i soczysty. To uniwersalne mięso można doprawić na różny sposób, aby próbować nowych smaków. Tym razem pokażemy, jak zrobić tanie, ale wyjątkowe szaszłyki z kurczaka.

Dobre danie na grilla wcale nie musi dużo kosztować. Może być przygotowane ze składników, z których korzystasz w kuchni na co dzień. Szaszłyki z kurczaka to najlepszy przykład na prostą, niskobudżetową, ale też przepyszną potrawę. Tym razem podaj ją w nieco inny sposób, aby zaskoczyć gości swoją kreatywnością.

Nowy i tani pomysł na grilla

Wyobraź sobie, że przygotowujesz roladki drobiowe na obiad. Bardzo podobnie przyrządzisz nasze szaszłyki z kurczaka, które świetnie sprawdzą się na majówkowy obiad. Choć zazwyczaj na patyczki nabija się mięso pokrojone w kostkę średniej wielkości, to tym razem pojawi się ono na nich w zupełnie innym kształcie. Filety z kurczaka po prostu lekko rozbijesz, zamarynujesz i potniesz na paski. Następnie zawiniesz wraz z aromatycznym boczkiem i nabijesz na szaszłyka. Do takiego dania z grilla możesz podać wyrazisty sos musztardowy, charakterystyczny wędzony sos barbecue albo lekki sos czosnkowo-jogurtowy. Świetnie pasuje też soczysta sałatka ze świeżych pomidorów, sałaty, cebuli, kukurydzy, rzodkiewki i papryki.

Reklama

Przeczytaj też: Najlepsze sosy do dań z grilla. To one podkreślą smak mięsa

Szaszłyki z kurczaka - przepis

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka mielona,
  • olej.

Sposób wykonania:

1) Podwójną pierś z kurczaka oczyść i przetnij na pół. Delikatnie roztłucz, aby mięso stało się płaskie. 

2) Kurczaka posól i popieprz. Dopraw też ostrą papryką mieloną według uznania. Wstaw do pojemnika lub miski i zalej olejem (wetrzyj przyprawy w mięso). Odstaw na co najmniej 30 minut (a nawet na całą noc) do lodówki, żeby zamarynować kurczaka.

3) Wyjmij kurczaka i potnij na paski o takiej szerokości, jaką mają plasterki boczku. Odłóż na talerz, żeby nadmiar tłuszczu spłynął. Następnie nakładaj plastry boczku na paski mięsa i zwijaj w ślimaczki. Patyczek przebijaj przez środek, żeby złapać wszystkie warstwy zawijańca (tak, aby się nie rozwinął). Na jednym patyczku możesz zmieścić dwie - trzy roladki. 

4) Piecz na grillu na małym płomieniu (przez ok. 20 minut), aż mięso będzie lekko zarumienione. Podawaj z sałatką, ryżem lub ziemniakami i sosem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla

Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi

Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill | kurczak | mięso | dania główne | przekąski