Reklama
Reklama

Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla

Serbowie nazywają Urnebes sałatką, ale jest to bardziej kremowa pasta, w której zestawia się ser, paprykę i aromatyczne przyprawy. Jeśli szukasz pomysłu na idealną przekąskę na grilla czy dodatek do burgera, koniecznie musisz ją przygotować. Do mięs i pieczywa smakuje wybornie.

Urnebes - bałkańska pasta z sera i papryki

Urnebes to po serbsku "nieporządek" lub też "zamieszanie" - i zdecydowanie ma to sens w przypadku tej wyjątkowej pasty, która stanowi prawdziwą kulinarną eksplozję smaku rodem z Bałkanów. Jej składniki są bardzo proste - wystarczy biały ser, papryka, śmietana, drobno posiekana papryczka i przyprawy, aby ten banalny w przygotowaniu dodatek zachwycił wyrazistością. Jedyne, co należy zrobić, to wymieszać je ze sobą, a efekt jest tak pyszny, że faktycznie robi na stole niezłe zamieszanie.

Kulinarni eksperci podkreślają, że dokładny przepis może różnić się w zależności od preferencji gospodyni, ale baza pozostaje ta sama. Każdy, kto zna bałkańską kuchnię wie, że Urnebes od razu się z nią kojarzy. Jeżeli natomiast ktoś jeszcze nie próbował tamtejszych specjałów, przygotowanie tej prostej pasty może być dobrym początkiem poznawania nowych kulinarnych rejonów.

Reklama

Sprawdź także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?

Urnebes - przepis

Przepis na Urnebes jest naprawdę banalny. Potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 150 g kwaśnej śmietany,
  • 250 g twarogu,
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 1 świeża ostra papryczka drobno posiekana,
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotuj miskę. Rozgnieć w niej przy pomocy widelca twaróg. 

Dodaj śmietanę i mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.

Do mieszkanki dodaj: posiekaną ostrą papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę.

Dodaj oliwę z oliwek, całość wymieszaj.

Z czym jeść Urnebes?

Urnebes to idealna przekąska na imprezę czy grilla - doskonale sprawdzi się więc podczas zbliżającej się majówki, zwłaszcza gdy chcesz zaserwować swoim gościom coś nowego i oryginalnego, czego być może jeszcze nie jedli. Ta kremowa, intensywna w smaku pasta z serem i papryką umiejętnie podkreśli charakter grillowanego mięsa, może być także dobrym dodatkiem do burgera. Śmiało można zestawiać ją także ze świeżymi warzywami.

Bez wątpienia dobrym pomysłem jest zestawienie jej z ulubionym pieczywem - wiele osób lubi także łączyć Urnebes z frytkami.

Niezależnie od tego, z czym zestawisz ten dodatek, każde danie wiele na tym zyska. Jak widać, połączenie kilku składników wystarczy, aby przenieść się na rozgrzane słońcem Bałkany.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki

Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi

Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia bałkańska