Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla
Serbowie nazywają Urnebes sałatką, ale jest to bardziej kremowa pasta, w której zestawia się ser, paprykę i aromatyczne przyprawy. Jeśli szukasz pomysłu na idealną przekąskę na grilla czy dodatek do burgera, koniecznie musisz ją przygotować. Do mięs i pieczywa smakuje wybornie.
Urnebes to po serbsku "nieporządek" lub też "zamieszanie" - i zdecydowanie ma to sens w przypadku tej wyjątkowej pasty, która stanowi prawdziwą kulinarną eksplozję smaku rodem z Bałkanów. Jej składniki są bardzo proste - wystarczy biały ser, papryka, śmietana, drobno posiekana papryczka i przyprawy, aby ten banalny w przygotowaniu dodatek zachwycił wyrazistością. Jedyne, co należy zrobić, to wymieszać je ze sobą, a efekt jest tak pyszny, że faktycznie robi na stole niezłe zamieszanie.
Kulinarni eksperci podkreślają, że dokładny przepis może różnić się w zależności od preferencji gospodyni, ale baza pozostaje ta sama. Każdy, kto zna bałkańską kuchnię wie, że Urnebes od razu się z nią kojarzy. Jeżeli natomiast ktoś jeszcze nie próbował tamtejszych specjałów, przygotowanie tej prostej pasty może być dobrym początkiem poznawania nowych kulinarnych rejonów.
Sprawdź także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?
Przepis na Urnebes jest naprawdę banalny. Potrzebne ci będą następujące składniki:
- 150 g kwaśnej śmietany,
- 250 g twarogu,
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 1 świeża ostra papryczka drobno posiekana,
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotuj miskę. Rozgnieć w niej przy pomocy widelca twaróg.
Dodaj śmietanę i mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
Do mieszkanki dodaj: posiekaną ostrą papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę.
Dodaj oliwę z oliwek, całość wymieszaj.
Urnebes to idealna przekąska na imprezę czy grilla - doskonale sprawdzi się więc podczas zbliżającej się majówki, zwłaszcza gdy chcesz zaserwować swoim gościom coś nowego i oryginalnego, czego być może jeszcze nie jedli. Ta kremowa, intensywna w smaku pasta z serem i papryką umiejętnie podkreśli charakter grillowanego mięsa, może być także dobrym dodatkiem do burgera. Śmiało można zestawiać ją także ze świeżymi warzywami.
Bez wątpienia dobrym pomysłem jest zestawienie jej z ulubionym pieczywem - wiele osób lubi także łączyć Urnebes z frytkami.
Niezależnie od tego, z czym zestawisz ten dodatek, każde danie wiele na tym zyska. Jak widać, połączenie kilku składników wystarczy, aby przenieść się na rozgrzane słońcem Bałkany.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki
Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi
Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz