Reklama
Reklama

Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla

Serbowie nazywają Urnebes sałatką, ale jest to bardziej kremowa pasta, w której zestawia się ser, paprykę i aromatyczne przyprawy. Jeśli szukasz pomysłu na idealną przekąskę na grilla czy dodatek do burgera, koniecznie musisz ją przygotować. Do mięs i pieczywa smakuje wybornie.

Urnebes - bałkańska pasta z sera i papryki

Urnebes to po serbsku "nieporządek" lub też "zamieszanie" - i zdecydowanie ma to sens w przypadku tej wyjątkowej pasty, która stanowi prawdziwą kulinarną eksplozję smaku rodem z Bałkanów. Jej składniki są bardzo proste - wystarczy biały ser, papryka, śmietana, drobno posiekana papryczka i przyprawy, aby ten banalny w przygotowaniu dodatek zachwycił wyrazistością. Jedyne, co należy zrobić, to wymieszać je ze sobą, a efekt jest tak pyszny, że faktycznie robi na stole niezłe zamieszanie.

Kulinarni eksperci podkreślają, że dokładny przepis może różnić się w zależności od preferencji gospodyni, ale baza pozostaje ta sama. Każdy, kto zna bałkańską kuchnię wie, że Urnebes od razu się z nią kojarzy. Jeżeli natomiast ktoś jeszcze nie próbował tamtejszych specjałów, przygotowanie tej prostej pasty może być dobrym początkiem poznawania nowych kulinarnych rejonów.

Reklama

Sprawdź także: Oryginalny i ostry dodatek do wędlin i mięs. Jak zrobić masło miodowe?

Urnebes - przepis

Przepis na Urnebes jest naprawdę banalny. Potrzebne ci będą następujące składniki:

  • 150 g kwaśnej śmietany,
  • 250 g twarogu,
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 1 świeża ostra papryczka drobno posiekana,
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotuj miskę. Rozgnieć w niej przy pomocy widelca twaróg. 

Dodaj śmietanę i mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.

Do mieszkanki dodaj: posiekaną ostrą papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę.

Dodaj oliwę z oliwek, całość wymieszaj.

Z czym jeść Urnebes?

Urnebes to idealna przekąska na imprezę czy grilla - doskonale sprawdzi się więc podczas zbliżającej się majówki, zwłaszcza gdy chcesz zaserwować swoim gościom coś nowego i oryginalnego, czego być może jeszcze nie jedli. Ta kremowa, intensywna w smaku pasta z serem i papryką umiejętnie podkreśli charakter grillowanego mięsa, może być także dobrym dodatkiem do burgera. Śmiało można zestawiać ją także ze świeżymi warzywami.

Bez wątpienia dobrym pomysłem jest zestawienie jej z ulubionym pieczywem - wiele osób lubi także łączyć Urnebes z frytkami.

Niezależnie od tego, z czym zestawisz ten dodatek, każde danie wiele na tym zyska. Jak widać, połączenie kilku składników wystarczy, aby przenieść się na rozgrzane słońcem Bałkany.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Truskawkowe Marzenie. Wychodzi lekkie jak chmurka

W PRL-u były w każdej kawiarni. To dobre źródło kolagenu zrobisz w domu

Każdy kęs jest jak smak dzieciństwa. Sprawdzony rodzinny przepis na rogaliki maślane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia bałkańska