Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi
Majówka już za pasem. Wiele osób już nie może doczekać się wspólnego biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi przy wybornych daniach z grilla. Oprócz standardowych karkówek, kiełbas i szaszłyków przyda się również coś na deser. Najlepiej sprawdzi się szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotowaliśmy prosty przepis, w którym główną rolę grają herbatniki i budyniowy krem. Sprawdź, jak zrobić genialne ciasto na majówkę.
Jakie ciasto na majówkę przygotować w tym roku? My polecamy ciasto bez pieczenia z budyniowym kremem i czekoladą. Na taki deser na pewno znajdzie się miejsce w brzuchach twoich gości.
Kiedy na zewnątrz robi się cieplej, ochota na długie przesiadywanie w kuchni nieco spada. Dlatego, warto mieć pod ręką prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju serniki bez pieczenia lub ciasta z galaretką i owocami. Robi się je bardzo prosto, a goście zawsze się nimi zajadają.
Dobrym wyborem będą również wszelkiego rodzaju szybkie ciasta z kremem śmietanowym, tym na bazie mascarpone, lub budyniu. Polecamy Śnieżynkę bez pieczenia lub szybką wuzetkę. Jeżeli lubisz mocno owocowe ciasta, możesz postawić na ekspresową szarlotkę, która nie wymaga siedzenia w piekarniku.
Zastanawiasz się, z czego zrobić spód do ciasta bez pieczenia? Opcji jest kilka, najprostszą z nich jest wyłożenie herbatników, okrągłych lub podłużnych biszkoptów, lub słonych, prostokątnych krakersów na dno formy. Świetnym ciastem na herbatnikach, jest na przykład Snickers. Możesz także przygotować spód ze zmielonych na piasek ciasteczek owsianych z dodatkiem roztopionego masła. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, spód możesz zrobić z połączenia masła orzechowego, miodu, mielonych płatków owsianych i namoczonych daktyli. Wszystko należy dokładnie zmiksować, a powstałą masą wykleić formę. Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie ciasto bez pieczenia.
Do przygotowania ciasta na majówkę, będziesz potrzebować odpowiedniej blachy, dobrze sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 26 x 22 cm.
Składniki:
- opakowania herbatników,
- 600 ml mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 2 żółtka,
- 150 g miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady + czekolada do starcia na wierzch,
- 2 łyżeczki kakao
- 100 ml śmietany kremówki.
Przygotowanie: Zacznij od odlania 200 ml mleka i rozpuszczenia w nim dwóch opakowań budyniu. 400 ml mleka zagotuj w garnku, wsyp także cukier waniliowy. Żółtka utrzyj z cukrem. Do powstałej masy jajecznej, dodaj mleko z budyniem, dokładnie wymieszaj i powoli wlej do gotującego się mleka. Zmniejsz moc palnika, cały czas mieszaj, aż masa stanie się gęsta. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puszystą pasę, połącz z kremem budyniowym. Gotowy krem włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj ją warstwą kremu budyniowego. To samo zrób z drugą partią herbatników i masy. Na wierzch ułóż ostatnią porcję herbatników. Posmaruj ją przygotowaną polewą czekoladową. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki
Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla
Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz