Gdy mam ochotę na mniej klasyczny obiad, robię te mini kebaby. Palce lizać
Mini kebaby wieprzowe to namiastka mojego ulubionego dania przygotowana w domowym zaciszu. Wyglądają skromnie, ale są równie pyszne, jak te z najlepszych barów. W towarzystwie odpowiednich dodatków będą stanowić idealną propozycję na obiad czy kolację.
Masz ochotę na przygotowanie domowego street foodu, który zawsze się udaje? Ja od czasu do czasu lubię przygotować waśnie coś takiego, a ten przepis na mini kebaby wieprzowe to jeden z moich ulubionych.
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka przyprawy kebab-gyros,
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz (do smaku),
- mąka pszenna (do obtoczenia mięsa).
Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach. Przełóż do miski.
Posiekaj drobno cebulę i natkę pietruszki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj warzywa do mięsa.
Do mięsa dodaj także jajka oraz wszystkie przyprawy (prócz soli i pieprzu). Całość dokładnie wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Odłóż na pół godziny.
Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków. Uformuj z mięsa wałeczki. Obtocz je w mące. Każdy wałeczek nadziej na patyczek do szaszłyków.
Mini kebaby wysmaż na patelni grillowej na złocisty kolor. Obracaj je podczas smażenia. Smaż w sumie przez około 8-10 minut na średniej mocy palnika.
Możesz też upiec kebaby wieprzowe w piekarniku z funkcją grilla. Ułóż je na ruszcie i wstaw do piekarnika nagrzanego go 200°C. Piecz przez około 15-20 minut, co pewien czas obracając.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij jeść, gdy tylko się pojawią w sklepach. Wspierają pracę mózgu i czyszczą organizm z toksyn