Reklama
Reklama

Gdy zrobisz ten sernik raz, często będziesz do niego wracać. Moja rodzina się zajadała

Szukasz pomysłu na lekki, a zarazem orzeźwiający deser? Sprawdź nasz przepis na sernik winogronowy. To wyjątkowe połączenie kremowego sera i soczystych owoców, które sprawiają, że ciasto nabiera świeżości i lekkości. Deser wprost idealny na letnie spotkania czy wyjątkowe okazje rodzinne.

Gdy pierwszy raz trafiłam na ten przepis, byłam zaskoczona. Sernik winogronowy nie należy do najpopularniejszych deserów, ale to powinno się zmienić - jest pyszny, idealny na letnie dni. Gdy zaserwowałam go swoim gościom, byli zaskoczeni i koniecznie chcieli wiedzieć, jak się go robi. Przepis jest banalny.

Sernik winogronowy - lista składników

Aby wykonać ten przepis, przygotuj następujące składniki:

Reklama
  • 1 opakowanie biszkoptów, 
  • 1 kg twarogu z wiaderka, 
  • 500 g winogron bezpestkowych, 
  • 150 ml śmietany kremówki, 
  • 2 galaretki winogronowe lub agrestowe, 
  • 6 łyżek cukru pudru, 
  • 6 łyżeczek żelatyny, 
  • sok z jednej limonki. 

Sernik winogronowy - przepis

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż biszkoptami. Możesz je przełamać na pół, by zakryć luki, które się utworzą. Następnie namocz żelatynę w 2-3 łyżkach zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a twaróg przełóż do miseczki i zmiksuj z cukrem pudrem. Do przygotowanej masy serowej możesz dodać skórkę i sok z małej limonki. 

Ubitą kremówkę przełóż do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj. Żelatynę podgrzej, a gdy się rozpuści, połącz delikatnie z masą serową. Wylej mieszankę na wyłożone biszkopty i wstaw do lodówki do stężenia. 

W międzyczasie rozpuść obie galaretki w 700 ml wody. Gdy masa serowa stężeje, rozłóż na niej winogrona. By się lepiej układały, wcześniej przekrój owoce na pół. Jeśli owoce są mniejsze, możesz je ułożyć w całości na cieście. Owoce zalej tężejącą galaretką, a następnie sernik wstaw ponownie do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia. Pozostaw ciasto w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wówczas biszkopty zdążą zmięknąć. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Cudowny napar na stres, zmęczenie i bóle. Działa na organizm jak relaksująca muzyka

Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka

Mało znany, ale bardzo zdrowy sok. Usuwa toksyny z organizmu, wspomaga trawienie, włosy są lśniące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery