Reklama
Reklama

Jem ze świeżym chlebem, smakuje wyjątkowo. Taką galaretę robiła moja babcia

Domowa galareta mięsna w słoikach to świetny, wolny od konserwantów dodatek do kanapek. Przygotujesz ją z łatwością, i to bez użycia żelatyny. Kiedyś kojarzyła się głównie z babciną kuchnią, dziś coraz więcej, także młodych osób, sięga po ten przysmak.

Galareta mięsna to klasyk, który pamiętam z kuchni mojej babci. Najlepiej smakuje właśnie taka przygotowana samodzielnie, jak dawniej. Najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba.

Galareta mięsna w słoikach - lista składników

  • 1 kg łopatki wieprzowej, 
  • 1 golonka wieprzowa,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki kminku (mielonego), 
  • 2 łyżki majeranku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu,  
  • 3 ziarna ziela angielskiego,  
  • 4 listki laurowe, 
  • około 800 ml wody. 

Galareta mięsna w słoikach - przepis

Pokrój mięso z łopatki w dość dużą kostkę. Golonkę obierz ze skóry i oddziel od kości. Mięso pokrój w taką samą kostkę, jak łopatkę. 

Zalej wodą skórę i kości z golonki. Dołóż obraną marchewkę, korzeń pietruszki, opaloną nad palnikiem cebulę i ziele angielskie. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez około 40 minut. Odstaw do przestudzenia. 
W międzyczasie dopraw pokrojone mięso kminkiem, majerankiem, papryką i solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wyrób składniki dłonią. 

Reklama

Wyparz 4 słoiki o pojemności około 400 g. Do każdego słoika włóż po listku laurowym i wsyp 5 ziarenek pieprzu. Następnie napełnij słoiki mięsem do ¾ wysokości. Jeśli chcesz, możesz dołożyć do mięsa kawałki warzyw z wywaru (marchewki, pietruszki). Lekko dociśnij zawartość słoików łyżką. 

Zalej słoiki przecedzonym wywarem do pełna. Szczelnie je zakręć. Ustaw w garnku wyściełanym bawełnianą ściereczką. Zalej wodą (mnie więcej o temperaturze słoików) do ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. Pozostaw słoiki w garnku do wystudzenia.  

Proces pasteryzacji (tym razem trwający już tylko 30-40 minut) powtórz jeszcze dwukrotnie (dzień po dniu). Zapasteryzowaną galaretę mięsną w słoikach przechowuj (nawet przez kilkanaście miesięcy) w chłodnym, ocienionym miejscu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babcia często parzyła na jesienne przeziębienie. Działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność

Często nazywana jest „czarnym złotem”. Regeneruje trzustkę, możesz dodawać do kawy

Filety z kurczaka w kremowym sosie. Pomysł na sobotni obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski