Reklama
Reklama

Filety z kurczaka w kremowym sosie. Pomysł na sobotni obiad

Sobotni obiad to okazja, aby po całym tygodniu spotkać się przy wspólnym posiłku. Warto więc zrobić danie, które zasmakuje całej rodzinie. Jednym z najpewniejszych wyborów są oczywiście filety z kurczaka. Tym razem, zamiast smażyć je na oliwie czy też przygotować w panierce, uduś je w pysznym, kremowym sosie. Oto przepis na kurczaka po kowbojsku.

Kurczak po kowbojsku to smakowite, sycące i rozgrzewające danie. Przypadnie do gustu miłośnikom mięsa, oraz słodko-słonych smaków, słodka kukurydza świetnie kontrastuje z wyrazistym boczkiem. Sos zrobisz na bazie bulionu, dodaj do niego czosnek, szalotkę, oraz papryczkę chili, która nada potrawie pikantnego aromatu. Za kremową konsystencję odpowiada tu serek mascarpone, natomiast świeża natka pietruszki przełamie całość lekko orzeźwiającą nutę. 

Sprawdź także: Tak zrobiony filet z kurczaka rozpływa się w ustach. Sekretem jest zielony farsz

Reklama

Przepis na kurczaka po kowbojsku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g filetów z kurczaka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mała szalotka, 
  • mała puszka kukurydzy konserwowej, 
  • 150 g boczku wędzonego surowego, 
  • 200 g mascarpone, 
  • 200 ml mleka, 
  • 100 ml bulionu warzywnego, 
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej, 
  • mała papryczka chili (opcjonalnie), 
  • kilka gałązek natki pietruszki świeżej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • oliwa do smażenia.

Gotowe danie możesz podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, lub kaszą. Możesz także zaserwować do niego ulubione pieczywo. 

Jak zrobić kurczaka po kowbojsku?  

Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, tyle razy, ile się da (z uwagi na grubość mięsa). Mają powstać cienkie kotlety. Oprósz je solą i pieprzem z każdej strony. 

Boczek pokrój na drobne części. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż, aż wytopi się tłuszcz i kawałki staną się lekko chrupiące. Przełóż na talerz. 

Posiekaj obraną szalotkę. Czosnek obierz, rozgnieć i również pokrój drobno. Jeśli używasz papryczkę chili, pokrój ją bardzo drobno. 

Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy. Wrzuć kotlet i obsmaż je z każdej strony. Dorzuć posiekaną szalotkę, czosnek i drobno pokrojoną chili. Smaż kilka minut na średnim ogniu, co jakiś czas przewracając mięso. 

Wlej bulion i mleko. Zagotuj. Dodaj wtedy mascarpone, kminek i paprykę wędzoną. Gotuj na średnim ogniu aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Dodaj odsączoną kukurydzę, zamieszaj i duś dalej. Na koniec wrzuć chrupiący boczek. 

Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki drobno. Wmieszaj ją delikatnie w kurczaka po kowbojsku.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zaskakująca przekąska na andrzejki. Goście będą pod wrażeniem

Magda Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Chrupią aż miło i mają słoneczny kolor

W polskiej kuchni jest od pokoleń, a miała powstać przypadkiem. Rozgrzewająca zupa pomaga w trawieniu i oczyszczaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak