Reklama
Reklama

Niezwykle słodkie i orzeźwiające. Ciasto octowe zaskoczy cię smakiem

Ciasto octowe to amerykańska tarta z łatwo dostępnych składników, która pochodzi z okresu Wielkiego Kryzysu. Niedrogie i proste wykonanie przekonuje do zrobienia jej samodzielnie w domu. Ocet z powodzeniem zastępuje orzeźwiające cytrusy.

Ciasto octowe - lista składników

Spód: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 1 żółtko, 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 1 łyżka wody. 

Ciasto: 

  • 4 jajka, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 łyżki białego octu albo octu jabłkowego, 
  • 80 g masła rozpuszczonego, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • odrobina soli. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder. 

Ciasto octowe - przepis

Składniki na ciasto kruche zagnieć energicznie, aby się połączyły. Uformuj kulę i włóż do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wylep formę o wielkości 24 × 24 cm. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut do delikatnego podpieczenia. 

Reklama

W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Wymieszaj z octem, solą, masłem, mąką i cynamonem. Zmiksuj w taki sposób, aby składniki się dobrze połączyły.  

Nadzienie wylej na podpieczony spód. Włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut aż nadzienie się zetnie i nie będzie się rozlewało przy potrząsaniu formy.  

Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Warto kupić, gdy są w promocji. Zrobisz z nich zdrowy i sycący koktajl na odchudzanie

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery