Niezwykle słodkie i orzeźwiające. Ciasto octowe zaskoczy cię smakiem
Ciasto octowe to amerykańska tarta z łatwo dostępnych składników, która pochodzi z okresu Wielkiego Kryzysu. Niedrogie i proste wykonanie przekonuje do zrobienia jej samodzielnie w domu. Ocet z powodzeniem zastępuje orzeźwiające cytrusy.
Spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1 żółtko,
- 80 g cukru pudru,
- 1 łyżka wody.
Ciasto:
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki białego octu albo octu jabłkowego,
- 80 g masła rozpuszczonego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- odrobina soli.
Dodatkowo:
- cukier puder.
Składniki na ciasto kruche zagnieć energicznie, aby się połączyły. Uformuj kulę i włóż do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wylep formę o wielkości 24 × 24 cm. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut do delikatnego podpieczenia.
W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Wymieszaj z octem, solą, masłem, mąką i cynamonem. Zmiksuj w taki sposób, aby składniki się dobrze połączyły.
Nadzienie wylej na podpieczony spód. Włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut aż nadzienie się zetnie i nie będzie się rozlewało przy potrząsaniu formy.
Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Warto kupić, gdy są w promocji. Zrobisz z nich zdrowy i sycący koktajl na odchudzanie
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku
Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje