Reklama
Reklama

Ani makaron, ani ryż. Z tym dodatkiem pomidorowa wchodzi na wyższy poziom smaku

Polacy kochają pomidorówkę, ale towarzyszy im odwieczny dylemat - należy jeść ją z makaronem, czy z ryżem? To zależy od indywidualnych preferencji. My mamy dziś zupełnie inną propozycję, która zdecydowanie wiele osób zaskoczy.

Pomidorowa - ulubiona zupa Polaków

Bez wątpienia to właśnie pomidorówka jest ulubioną zupą dużej części Polaków. W naszym kraju gotuje się ją i je bardzo często, w wielu domach nawet częściej niż rosół. Rozgrzewająca, aromatyczna, pełna wyjątkowego smaku - jest po prostu idealna na codzienny obiad. Jeżeli dodamy do tego, że jej przygotowanie jest niedrogie i bardzo proste, otrzymujemy idealną pozycję w codziennym menu, zwłaszcza gdy nie mamy za dużo czasu na gotowanie.

Nie zapominajmy także o tym, że zupa pomidorowa jest bardzo zdrowa. Jej główny składnik - pomidory - są bogate w wzmacniającą odporność witaminę C, wspomagają również prawidłowe działanie układu krwionośnego i przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru. Nie można zapomnieć również o tym, że zapobiegają rozwojowi nowotworów oraz poprawiają wzrok

Warzywo to bez wątpienia powinno znaleźć się w twojej diecie - na przykład w formie pysznej pomidorówki.

Zobacz także: Reguluje poziom cukru i pomaga utrzymać wagę. Pyszne dania z kaszy gryczanej

Z czym jeść pomidorową - nie tylko makaron i ryż

Wiele osób spiera się o to, z czym jeść pomidorową. Nie tylko makaron i ryż stanowią idealne dodatki do tej zupy. Nie każdy bierze pod uwagę inne, równie smakowite opcje.

My mamy dziś do zaproponowania dodatek, który może cię zaskoczyć - pomidorową warto podawać z serem mozarella, zarówno z małymi kuleczkami, jak i pokrojoną w kosteczkę. Jesteśmy pewni, że tego jeszcze nie próbowałaś, więc czas to zmienić. Ten dodatek do klasycznej zupy sprawi, że nabierze ona wyjątkowego charakteru, szczególnie jeżeli dodatkowo podkręcisz jej smak bazylią.

To jednak nie jedyna opcja, jeżeli chodzi o dodatki mniej typowe niż ryż czy makaron. Gdy chcesz zaserwować rodzinie pomidorówkę inną niż zwykle, możesz na przykład dodać do niej ugotowane ziemniaki

Inny pomysł to dodanie do pomidorowej kaszy kuskus, albo - inspirując się kuchnią meksykańską - urozmaicenie jej sięgając po czerwoną fasolę i kukurydzę. W ten sposób będzie jeszcze bardziej sycąca. Zupa pomidorowa bardzo dobrze będzie smakować także z dodatkiem domowych lanych klusek - w tej wersji pokochają ją zwłaszcza dzieciaki.

Chcesz więcej inspiracji? Proszę bardzo - dodaj do pomidorówki grzanki, które zawsze są bardzo ciekawym akcentem. Dodatkowo możesz posypać ją startym parmezanem. Pycha.

Zupa pomidorowa świetnie nadaje się także do tego, aby eksperymentować z przyprawami. Nie ograniczaj się do jednej, sprawdzonej od lat receptury. Jej smak świetnie podkręci na przykład oregano.

Źródło: terazgotuje.pl


Zobacz też:

Przesoliłaś rosół? Nasze babcie miały sposób, by go uratować

Dodaj do rosołu zamiast natki pietruszki. Zupa będzie klarowna, lekko pikantna i pełna witamin

Topi boczki niczym żelazko i chroni wątrobę. Szwedzi pija tę kawę regularnie

INTERIA.PL