Ani w pudełku, ani w drzwiach lodówki. Tylko tak przechowywane jajka zachowają świeżość
Jajka stanowią bardzo ważny element diety wielu osób. Zawierają nie tylko pełnowartościowe białko, ale również cenne kwasy tłuszczowe oraz ważne dla funkcjonowania organizmu witaminy i minerały. Co ważne – jajka powinny być przechowywane w odpowiedni sposób. Wówczas zachowają świeżość znacznie dłużej.
Zazwyczaj po przyniesieniu jajek ze sklepu umieszczamy je w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu, które zwykle znajduje się na drzwiach lodówki. Okazuje się, że nie jest to zbyt dobry pomysł. Poprzez częste otwieranie lodówki doprowadzamy do wahań temperatury, co może negatywnie odbić się na świeżości jajek.
Jajka najlepiej jest przechowywać na środkowej półce, w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza. Dobrze jest również unikać trzymania ich w plastikowym pudełku. Do tego celu zdecydowanie lepsza okaże się kartonowa wytłoczka, która zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Należy również pamiętać o tym, że nie powinno się przechowywać jajek poza lodówką. A przynajmniej nie przez dłuższy czas – w przeciwnym razie jajka już po tygodniu mogą stracić swoją świeżość.
Warto wiedzieć, że przy szerszej części jajka znajduje się komora powietrzna, która z biegiem czasu powiększa się wskutek odparowywania wody. Trzymanie jajek do góry nogami może spowolnić ten proces, a tym samym przedłużyć świeżość owych produktów.
Wspomnieliśmy, że poza lodówką jajka można przechowywać przez maksymalnie 1 tydzień. Po tym czasie mogą już stracić swoją świeżość. Trzeba jednak nadmienić, że w takim przypadku należy trzymać je w zacienionym i suchym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza.
A jak długo można przechowywać jajka w lodówce? Okazuje się, że znacznie dłużej. Jeżeli dopilnujemy, by owe produkty znajdowały się w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza, to wówczas czas przechowywania może wynieść nawet 3-4 tygodnie, a w niektórych przypadkach nawet 5 tygodni.
Przeczytaj też: Jak przechowywać ziemniaki, żeby długo były twarde i nie kiełkowały? Patent dziadka nie ma sobie równych
Wiemy już, że przy szerszej części jajka znajduje się komora powietrzna, która powiększa się z biegiem czasu. Wobec tego istnieje prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajek. Wystarczy umieścić je w nieco większym naczyniu wypełnionym wodą.
Jeśli jajko idzie na dno, to znaczy, że komora powietrzna jest jeszcze mała – wówczas rzeczone jajko jest świeże. Jeżeli natomiast jajko unosi się na powierzchni, to wtedy lepiej go nie jeść – oznacza to, że komora powietrzna znacznie się zwiększyła, wobec czego jajko mogło utracić już swoją świeżość. Jeśli jajko zaczyna się unosić, jednak nie wypływa na powierzchnię, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości, lecz nadal może być zdatne do spożycia.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Nie ocet i nie cytryna. Tylko jeden składnik sprawia, że barszcz jest głęboko czerwony i klarowny
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Jest delikatna, błyszcząca i nigdy nie pęka
Wątróbka nigdy nie jest ani gorzka, ani twarda. Mam na to prosty patent