Reklama
Reklama

Eksperci radzą, by jeść zamiast wołowiny. Ma więcej żelaza, zalecane dla osób z nadciśnieniem i nadwagą

Wśród ciekawostek ze świata kulinariów trudno przejść obojętnie obok wzrastającej popularności mięsa strusia. Chociaż w polskich supermarketach nie jest ono łatwo dostępne i może wzbudzać spore kontrowersje, okazuje się, że kryje w sobie wiele cennych właściwości. Może stanowić alternatywę dla wołowiny, a jego produkcja uważana jest za bardziej przyjazną dla środowiska. Czy mięso strusia jest zdrowe? Podpowiadamy.

Wołowina, z której między innymi powstają steki i hamburgery, generuje ogromne obciążenie dla środowiska naturalnego. Mowa tu nie tylko o śladzie węglowym, ale i zużyciu dużej ilości wody. Producenci i dystrybutorzy żywności szukają tańszych i bardziej ekologicznych rozwiązań. Dlatego zarówno w Ameryce Północnej, jak i Europie, coraz popularniejsza staje się hodowla strusiów. Ich mięso strukturą i smakiem, ma przypominać właśnie wołowinę.

Sprawdź także: Jedno z najzdrowszych mięs, o niebo lepsze niż wieprzowina. Dobre dla serca, na wzrok i odporność

Czy mięso strusia jest zdrowe?

Mięso strusia zawiera niewiele tłuszczu, jest chudsze od wołowiny, nawet kurczaka. To dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędną substancją budulcową wszystkich komórek i tkanek organizmu. Przez to będzie dobrym wyborem dla większości osób, w szczególności sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Polecane jest także tym, którzy chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Będzie odpowiedni także dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ zawiera stosunkowo niewiele sodu. Mięso ze strusia będzie odpowiednie także dla osób na diecie odchudzającej, jest wyjątkowo odżywcze, oraz jest niskokaloryczne, w 100 g znajduje się ok. 140 kcal.

W strusim mięsie znajdują się także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na zdrowie serca, zmniejszają poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz działają przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo kwasy te korzystnie działają na układ nerwowy, a także kondycję skóry i włosów. Obecne jest w nim również dobrze przyswajalne żelazo hemowe, dlatego polecane jest zwłaszcza osobom borykającym się z anemią, a także kobietom w ciąży. W strusim mięsie znajduje się także miedź, która zwiększa przyswajanie żelaza, działa korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy, a także podobnie jak mangan i fosfor, wzmacnia kości i zęby.

Mięso ze strusia zamiast wołowiny

Podczas produkcji wołowiny do atmosfery uwalniane są spore ilości metanu, co generuje duży ślad węglowy. Aby temu zapobiec, eksperci do spraw klimatu apelują nie tylko o zmniejszenie produkcji mięsa wołowego, ale i o poszukiwanie ekologicznych rozwiązań. Z uwagi na odmienny system trawienny strusie wytwarzają mniej metanu niż krowy. Warto jednak podkreślić, że w procesie hodowli strusi na mięso, należy uwzględnić produkcję paszy, którą żywią się ptaki. Więc ostateczny bilans wytwarzania gazów cieplarnianych musi uwzględniać także emisję dwutlenek węgla z nawozów i środków ochrony roślin. To, czy strusie mięso jest bardziej ekologiczne od wołowiny, należy, więc do kwestii spornych.

Mięso strusia ma podobny smak, konsystencję i kolor, a jednocześnie jest stosunkowo delikatne, nie wykazuje tak intensywnego smaku jak na przykład dziczyzna. Dodatkowo "strusina" jest pożywna i bardziej "konkretna" niż standardowy drób. Oczywiście nie można nie wspomnieć o dość wysokiej cenie i trudnej dostępności na polskim rynku. Specjał ten można jednak zamówić przez internet, dania ze strusia są dostępne także w restauracjach w wielu miastach w Polsce.  

Jak przyrządzić mięso ze strusia?

Strusie mięso można przyrządzić podobnie jak wołowinę. Ze względu na to, że "strusina" zawiera mało tłuszczu, warto pamiętać, żeby unikać długiej obróbki termicznej, ponieważ może wyjść twarde i suche. Najczęściej podawane jest w formie steków, wystarczy zamarynować kawałek mięsa w mieszance oliwy z oliwek, musztardy, czosnku i rozmarynu, a następnie usmażyć go na dobrze rozgrzanej patelni po około 4-5 minut z każdej strony. 

Bardzo dobrze sprawdza się także do tatarów czy carpaccio. Świetnie smakuje w gulaszach, a nawet burgerach.   

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, zielona.interia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dobrze wpływa na poziom cukru, jelita czyści jak odkurzacz. W sklepie omijamy, bo źle się kojarzą

Dla kobiet w menopauzie, na dietę i w chorobach serca. Kontrowersyjny olej jest coraz bardziej popularny

Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, pomaga spalać kilogramy i trzymać dobry poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso