Co roku robię domowy olej z pestek dyni. Jest smakowity i zbija wysoki cholesterol
Zaczynamy sezon na dynię, a co za tym idzie, będziemy robić przetwory, zupy, gulasze, sosy do makaronów czy desery. Wraz z tym łączy się żmudne wydrążanie dyni i wyciąganie z niej pestek. Aby po gotowaniu nie zmarnowały się nawet pestki, przygotuj z nich olej z pestek z dyni. Jego właściwości cię zaskoczą.
Pestki dyni po wykorzystaniu miąższu owocu najczęściej wyrzucamy, a to ogromny błąd. Te niepozorne nasiona kryją w sobie bogactwo przeróżnych składników. Ja co roku przygotowuję olej z pestek dyni. Jego właściwościami zdrowotnymi codziennie wspieram swój organizm, przez co czuję się o wiele lepiej.
Na 1 kg oleju z pestek dyni potrzeba około 2,5 kg nasion. Natomiast możesz go przygotować zarazem w mniejszej ilości.
Jeśli posiadasz domową prasę do tłoczenia to sprawa jest banalnie prosta. Pestki dyni włóż do specjalnego otworu, uruchom sprzęt, a po chwili olej będzie gotowy. Ten sposób pozwala na osiągnięcie jak największej ilości oleju z pestek.
Olej z pestek dyni można wykonać także bez specjalnego sprzętu. Pestki dyni przełóż do misy blendera lub do młynka i je rozdrobnij. Zmielone nasiona przełóż do miski, dodaj do nich niewielką ilość wody i zacznij ugniatać, aż całość będzie mieć jednolitą konsystencję.
Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą i całość mieszaj drewnianą łyżką. Po chwili powinna powstać gęściejsza pasa. Zawartość miski po podgrzaniu wyciśnij przez gazę lub kuchenną ściereczkę. Gotowy olej z pestek dyni przelej do wcześniej wyparzonej butelki.
Olej z pestek dyni to przede wszystkim bogactwo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a najwięcej zawiera omega-6. Do tego dostarczy do organizmu witaminy A, E, C, witamin z grupy B czy liczne antyoksydanty. Ponadto uzupełni zapotrzebowanie na wapń, cynk, magnez, fosfor, potas i żelazo.
W efekcie olej z pestek dyni zadziała antyoksydacyjnie i hamująco na szkodliwe wolne rodniki. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie, chroniąc przed rozwojem chorób i niwelując ich objawy. Dodatkowo uchroni przed zachorowaniem na nowotwory, choroby neurodegeneracyjne czy choroby serca.
Dodatkową ochronę dla serca zapewni fakt, że olej z pestek dyni obniża poziom cholesterolu. Tym samym obniżą ciśnienie tętnicze krwi. To sprawi, że regularne przyjmowanie tego oleju znacznie zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. miażdżyca, zawał, nadciśnienie tętnicze.
Szereg witamin, minerałów i związków antyoksydacyjnych powoduje, że olej z pestek dyni wzmocni odporność. Będzie nie tylko wpływał przeciwzapalnie, ale również przeciwgrzybicznie czy przeciwbakteryjnie. Swoją moc pokaże w szczególności w zbliżającym się okresie jesienno-zimowym, gdzie jest najwięcej zachorowań. Zahamuje rozwój infekcji dróg oddechowych, gardła czy zapalenia oskrzeli.
Olej z pestek dyni jest remedium na wysoki poziom stresu. Zlikwiduje go, zmniejszy poziom zmęczenia organizmu, ułatwi zasypianie i będzie przeciwdziałać zaburzeniom lękowym. Tym samym zmniejszy ryzyko wystąpienia depresji czy stanów depresyjnych. Może też wpłynąć na poprawę funkcji poznawczych.
Olej z pestek dyni należy używać jako wzbogacenie potraw podawanych na zimno. Takie forma jest najlepsza ze względu na to, że wówczas zachowa najwięcej właściwości dla zdrowia. Nie zaleca się smażenia na nim, grillowania czy pieczenia.
Z tego powodu olej z pestek dyni świetnie urozmaici wszelkie sałatki, dressingi, pasty kanapkowe. Można nim wykończyć przed podaniem dania z owocami morza czy zupy. Śmiało można go też zajadać ze świeżym, chrupiącym pieczywem i w takiej formie najbardziej docenimy jego wyjątkowy smak.
Pyszne pierogi jak z gruzińskiej restauracji. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, zdrovi.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy