Reklama
Reklama

Pyszne pierogi jak z gruzińskiej restauracji. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz

Kuchnia gruzińska od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularna również w Polsce. W wielu miejscowościach znajdziesz restauracje, serwujące gruzińskie przysmaki - jednym z obowiązkowych dań do spróbowania są pierożki, zwane chinkali. Przysmak ten charakteryzuje cienkie ciasto oraz nietypowy farsz. Podpowiemy ci, jak zrobić je w domu.

Pierogi gruzińskie, czyli chinkali, to danie, które znacznie różni się od tradycyjnych polskich pierogów. Przygotujesz je według poniższego przepisu. Możesz zjeść je bez żadnych dodatków, zgodnie z gruzińskim obyczajem - wcześniej ostrożnie przegryzając każdą sakiewkę i wypijając aromatyczny bulion. A możesz też wzbogacić tradycyjne danie o porcję ostrego sosu. 

Sprawdź także: Słodko-kwaśna papryka z miodem. Zrób ją do słoików na zimę

Przepis na pierogi gruzińskie

Ciasto na gruzińskie pierożki jest bardzo proste, zrobisz je jedynie z trzech składników, mąki, wody oraz odrobiny soli. Wyjątkowego smaku nadaje im mięsny farsz, który oprócz mięsa zawiera kompozycję wyrazistych przypraw, cebula, czosnek, papryka ostra, oraz kmin rzymski. Całości dopełnia czosnkowo-paprykowy sos na bazie jogurtu. To danie to prawdziwa wariacja smaków. 

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki (typ 500) + do podsypania stolnicy, 
  • około 100 ml zimniej wody,
  • ¾ łyżeczki soli.

Składniki na farsz: 

  • 150 g pręgi wołowej, 
  • 100 g łopatki wieprzowej, 
  • 150 ml bulionu mięsnego,  
  • 1 cebula, 
  • 2 średnie ząbki czosnku, 
  • kilka gałązek świeżej kolendry, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku). 

Składniki na sos: 

  • 150 ml gęstego jogurtu, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • szczypta chili.

Jak zrobić pierogi gruzińskie?

Przesiej mąkę przez sitko. Wymieszaj z solą. Stopniowo dodawaj do mąki wodę. Cały czas mieszaj ciasto dłonią, ilością mąki regulując jego konsystencję. Nie może mieć grudek, ale powinno być dość twarde i zwarte, a zarazem elastyczne. Tak przygotowane owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny. 

Zmiel mięso (przez sitko o średnich oczkach). Obierz i pokrój drobno cebulę. Posiekaj kolendrę i obrane ząbki czosnku. Połącz wszystkie składniki. Dopraw ostrą papryką, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Zalej bulionem (w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny. 

Ponownie wyrób ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na niezbyt cienki placek. Z ciasta wytnij (np. szklanką) kółka. Zagnieć resztę ciasta, ponownie rozwałkuj i podziel na kółka. Wykorzystaj tak całe ciasto. Gotowe kółka rozwałkuj na cienkie placki. 

Po kolei układaj placki na szklance (lub innym naczyniu u podobnej średnicy) i wypełniaj porcją farszu zagłębienie, które powstanie. Zamykaj pierogi w szczelną sakiewkę. Możesz skleić jej brzegi "na zakładkę" lub w inny sposób. Ważne, by z pierogów uszło przy tym powietrze, ale nie wypłynął farsz. 

Włóż pierogi do garnka z dość dużą ilością gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj przez około 10 minut, co pewien czas mieszając, by nie skleiły się ani nie przywarły do dna. Po ugotowaniu zahartuj zimną wodą.  

Przygotuj sos. Posiekaj bardzo drobno paprykę i podsmaż na maśle klarowanym z dodatkiem chili. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz jogurtem. Udekoruj pierogi. 

To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami


 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe