Reklama
Reklama

Czy zakwas buraczany to eliksir młodości? Zaskakujące odkrycia

Zakwas buraczany to jeden z najcenniejszych składników, które możesz uwzględnić w swoim jadłospisie. Nie tylko ze względu na jego smak i zastosowanie w kuchni, ale również szereg prozdrowotnych właściwości. Jakich konkretnie? Jak przyrządzić go krok po kroku? I czy pasteryzować zakwas z buraków?

Nie bez powodu zakwas buraczany uznawany jest za jeden z kluczowych produktów w polskiej kuchni - to właśnie z niego przyrządza się barszcz wigilijny oraz ten tradycyjny, serwowany podczas rodzinnych obiadów i ważnych uroczystości. Warto zaznaczyć, że zyskał on popularność nie tylko ze względu na swoje zastosowanie w kuchni, ale również prozdrowotne właściwości, które są wręcz imponujące. Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie tego produktu spożywczego? Jak najlepiej go przyrządzić i w jakich warunkach przechowywać? I wreszcie - czy pasteryzować zakwas z buraków? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Domowy zakwas z buraków - jakie ma właściwości?

Składnik ten znany jest przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na naszą odporność. Domowy zakwas z buraków - jakie ma właściwości i dlaczego warto po niego sięgać? Jego regularne spożywanie doskonale oddziałuje na nasz układ immunologiczny, chroniąc nas przed infekcjami. Co więcej, doniesienia ze świata nauki pokazują, że dodatkowo skraca on czas ich trwania. Wynika to stąd, że zakwas buraczany - jako źródło bakterii kwasu mlekowego - przynosi wiele korzyści naszej florze jelitowej. Ponadto obfituje on w silne przeciwutleniacze, czyli takie substancje, które rozprawiają się z wolnymi rodnikami i chronią nas przed stresem oksydacyjnym, uznawanym za jednego z największych wrogów naszego zdrowia.

Poruszając temat prozdrowotnych właściwości zakwasu z buraków, nie sposób nie wspomnieć o jego wpływie na nasz układ krwionośny. Produkt ten kryje w sobie żelazo (pierwiastek uczestniczący w produkcji czerwonych krwinek), dlatego polecany jest osobom borykającym się z anemią. Na uwagę zasługuje również fakt, że obecna w nim witamina C zwiększa przyswajalność tego związku. Kolejną wyjątkową substancją, którą możemy znaleźć w zakwasie buraczanym, jest potas, odpowiadający m.in. za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz ogólną kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego.

Właściwości zakwasu z buraków nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Stanowi on także doskonały wybór dla osób zmagających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, np. z zaburzoną perystaltyką jelit, oraz tych marzących o pięknej i zdrowej skórze. Warto dodać, że produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne, a nawet zwiększa wytrzymałość i dodaje energii, co jest dobrą informacją dla osób aktywnych fizycznie. Ponadto źródła naukowe mówią o jego pozytywnym oddziaływaniu na pracę nerek i wątroby oraz funkcje poznawcze, w tym koncentrację.

Jak już zostało podkreślone, zakwas buraczany to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Poza dobroczynnymi bakteriami, witaminą C, potasem i żelazem obfituje on w kwas foliowy, miedź, mangan oraz betalainy, czyli związki nadające burakom ciemnoczerwony kolor, które nie pełnią jedynie roli barwnika, ale również naturalnego remedium na stany zapalne i uszkodzenia oksydacyjne.

Zakwas z buraków do picia i na barszcz - przepis

Jak przygotować krok po kroku zakwas z buraków do picia i na barszcz? Na szczęście jest to niezwykle proste. Aby go przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w duży słoik oraz takie składniki jak buraki ćwikłowe, czosnek, ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Realizację przepisu rozpocznij od wyparzenia i osuszenia słoika.

Następnie opłucz i cienko obierz buraki, po czym podziel je na cztery części i każdą z nich pokrój w plasterki. Ułóż pierwszą warstwę warzyw na dnie słoika, a na niej przyprawy - i tak na przemian. Pamiętaj także o liściu laurowym oraz czosnku - im więcej go dodasz, tym zakwas będzie ostrzejszy w smaku. Zagotuj i ostudź wodę, wymieszaj ją z solą i zalej miksturą zawartość słoika. Zakręć szczelnie naczynie i umieść je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu na ok. 10 dni.

Po czym poznać, że zakwas z buraków jest już gotowy?

Skoro już wiesz, jak wyczarować zakwas z buraków do picia i na barszcz, warto dowiedzieć się, jakie elementy wskazują na to, że jest on już gotowy do spożycia. Pierwszą rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę, jest jego kolor - gotowy zakwas jest intensywnie czerwony, a nawet fioletowy. Co więcej, można dostrzec w nim bąbelki, które pojawiają się wskutek fermentacji. Inną cenną wskazówką jest jego zapach i smak, które powinny być lekko kwaskowate. Jest to dowód na to, że w płynie znajduje się kwas mlekowy.

Dlaczego zakwas buraczany gęstnieje?

Niekiedy może zdarzyć się tak, że zakwas buraczany stanie się bardziej gęsty niż płynny - takie zjawisko ma różne przyczyny. Jedną z nich jest zbyt długa fermentacja, ale nie tylko - dzieje się tak również wtedy, gdy do przygotowania produktu użyjesz buraków bogatych w pektyny.

Czy pasteryzować zakwas z buraków?

Wiele osób zastanawia się, czy pasteryzować zakwas z buraków. Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od tego, w jakim celu go przyrządzasz. Zakwas buraczany można poddać procesowi pasteryzacji, jednak należy mieć na uwadze fakt, że w ten sposób zostanie on w dużej mierze pozbawiony cennych związków, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości. Takie rozwiązanie ma jednak swoje plusy - proces pasteryzacji wydłuży jego trwałość, dzięki czemu będzie on znacznie dłużej zdatny do spożycia.

Jak długo można przechowywać w lodówce zakwas z buraków domowej roboty?

Jak długo można przechowywać w lodówce zakwas z buraków domowej roboty? Odpowiedź brzmi - nawet kilka tygodni. Aby maksymalnie przedłużyć jego trwałość, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze przelej go do odpowiedniego naczynia, np. szklanego lub ceramicznego słoika bądź szklanej butelki. Unikaj tych metalowych, ponieważ mogą one wchodzić w reakcje z kwasami.

Po drugie niezwykle istotne jest szczelne zakręcenie naczynia oraz zachowanie wszelkich zasad higieny przy przyrządzaniu i przelewaniu zakwasu. Za każdym razem, gdy będziesz po niego sięgał, oceń jego wygląd, zapach i smak - na zepsutym produkcie pojawi się biała, szarawa lub zielonkawa pleśń, a aromat będzie mocno "piwniczny". Smak z kolei będzie bardzo kwaśny. Taki zakwas nie nadaje się ani do spożywania solo, ani do przygotowywania zup.

Źródło: Smaker.pl, super-racjonalni.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz też:

Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: buraki