Reklama
Reklama

Od razu robię kilka butelek. Oto przepis na zakwas z buraków, który nie pleśnieje

Stosowanie suplementów diety to popularna praktyka wśród osób, które chcą dbać o zdrowie. Okazuje się jednak, że do wzmocnienia odporności i poprawy samopoczucia, wcale nie potrzebujesz aptecznych specyfików. Podstawą jest to, jaka żywność ląduje na twoim talerzu. Warto także sięgnąć po domowe, naturalne sposoby naszych babć. Jednym z nich jest picie zakwasu z buraków.

Latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, oprócz dżemów, soków, marynowanych warzyw i surówek do słoików, warto przygotować także kiszonkiZakwas z buraków należy do jednych z najzdrowszych przetworów, które możesz zrobić na zimę. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na zakwas buraczany, który nie pleśnieje.

Sprawdź także: Gdy leży w sklepie, patrzymy z ciekawością. Mało kto wie, że jest dobra na odchudzanie i obniża ciśnienie

Dlaczego warto pić zakwas buraczany?

Przede wszystkim zakwas z buraków znany jest ze swojego korzystnego wpływu na odporność. Obecne w nim bakterie kwasu mlekowego wspierają utrzymanie prawidłowiej mikroflory jelitowej, jest naturalnym probiotykiem.

Zakwas z buraków, jak i same buraki mają także rewelacyjny wpływ na układ krążenia, między innymi pomagają regulować prawidłowe ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Spożywanie buraków to także sposób na zadbanie o zdrowie wątroby oraz nerek. Buraki wykazują działanie przeciwutelniające, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne.

Dodatkowo, warto wspomnieć, że buraki to doskonałe źródło kwasu foliowego, który wspiera układ krążenia oraz układ nerwowy, a także jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego poleca się go kobietom w ciąży. Warzywa te zawierają także potas, który pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz reguluje gospodarkę sodowo-potasową, a także mangan, wzmacniający kości, a także odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.

Zakwas buraczany, który nie pleśnieje - przepis

Przepis na zakwas z buraków, który nie pleśnieje, pochodzi z kanału YouTube Kuchnia Pyszności. Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować słoika o pojemności jednego litra.

Aby zapobiec pleśnieniu zakwasu, warto wybrać słoik o ściankach zwężających się ku górze. Dobrze sprawdzi się słój, z którego usuniesz uszczelkę, aby zapewnić miksturze dostęp powietrza. Dodatkowo pamiętaj, aby wszystkie naczynia były dobrze umyte i wyparzone, co również pomoże zapobiec psuciu się zakwasu.  

Składniki:

  • 750 g obranych buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól kamienna niejodowana,
  • zimna woda niegazowana lub woda przefiltrowana (1 łyżka soli na każdy litr wody).

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia buraków w plastry. Następnie włóż je do słoika, układaj warstwowo ze wszystkimi przyprawami. Składniki powinny bardzo ciasno przylegać do siebie, pamiętaj, że nie mogą wypłynąć na powierzchnię, ponieważ może to powodować pleśnienie zakwasu. Do zrobienia solanki wykorzystano klasyczne proporcje, czyli jedna łyżka soli na litr wody. Wszystkie składniki zalej solanką. Zamknij słoik lub zakryj go ręcznikiem papierowym i zabezpiecz gumką. Odstaw na około tydzień w ciepłe miejsce. Pamiętaj o tym, aby raz dziennie pomieszać zakwas za pomocą wyparzonej łyżki. Gotowy zakwas odcedź i przelej do czystych i wyparzonych butelek, przechowuj w lodówce.


Źródła: youtube.com/@kuchniapysznosci, youtube.com/@drbartekpl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory