Reklama
Reklama

Czym zastąpić chleb na diecie? Pomysły na zamienniki chleba

Kanapki na śniadanie, kolację, czy lunch do pracy to popularny wybór żywieniowy. Nic dziwnego, są względnie tanie i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli jednak chcesz urozmaicić swoją monotonną dietę, lub podejrzewasz u siebie nietolerancje pokarmowe, możesz chcieć ograniczyć lub wyeliminować pieczywo. Zastanawiasz się, czym zastąpić chleb na diecie. Oto kilka smacznych i zdrowych propozycji.

Osoby, które cierpią z powodu nietolerancji pokarmowych, powinny przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Możliwe, że zawiera on żywność, wywołującą niepożądane dolegliwości, np. alergie skórne, czy problemy żołądkowe. Wówczas może zachodzić potrzeba rezygnacji z danej grupy produktów, na przykład pieczywa. Obecny w mące pszennej gluten u niektórych osób może powodować bóle brzucha, wzdęcia, wysypki, czy uczucie zmęczenia po zjedzeniu posiłku. Innym powodem chęci ograniczenia spożywania pieczywa, jest chęć utraty zbędnych kilogramów. Podpowiemy ci, czym zastąpić chleb w diecie, aby nadal jeść smacznie i zdrowo.  

Sprawdź także: Chrupiący chleb z gara. Zachowuje świeżość przez długi czas

Dlaczego należy wykluczyć chleb z diety?

Warto podkreślić, że ze zdrowotnego puntu widzenia, wykluczanie danych grup produktów, jest konieczne tylko w przypadku występowania chorób, alergii, nietolerancji, czy też złego samopoczucia po ich spożyciu. W przypadku pieczywa najczęstszym przeciwwskazaniem jest oczywiście celiakia - immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której organizm pacjenta nie toleruje glutenu. Innym powodem wykluczenia pszennego pieczywa z diety, może być także cukrzyca i insulinooporność. Natomiast z ciemnego, razowego pieczywa, które powszechnie uważa się za zdrowsze, powinny zrezygnować osoby borykające się z refluksem, zgagą, lub chorobą wrzodową.

Czym zastąpić chleb w diecie?

Zamiast klasycznego pieczywa, do przygotowania kanapek możesz wykorzystać kukurydziane lub jaglane, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, lub kukurydziane tortille.

Alternatywą dla chleba, która będzie idealną opcją dla osób na diecie odchudzającej, są oczywiście warzywa. Pyszną kanapkę można przygotować, używając połówki papryki, czy też zawijając składniki jak wrapa w liść sałaty. W wersji na ciepło świetnie sprawdzą się również duże pieczarki, które można nafaszerować, tworząc bezglutenowe zapiekanki. Możesz także przygotować warzywne placki, np. z cukinii, ziemniaków, brokułów, roślin strączkowych, np. ciecierzycy, soczewicy, fasoli, a także z marchewki.

Jeżeli lekarz lub dietetyk zalecił ci rezygnację z pieczywa pszennego, możesz oczywiście poszukać innych alternatyw. W piekarniach i sklepach spożywczych znajdziesz między innymi chleby i bułki kukurydziane, gryczane, czy sojowe. W coraz większej ilości miast znajdziesz wyspecjalizowane piekarnie, które oferują bezglutenowe produkty. Dobrze sprawdzają się także chleby z samych ziaren, które zazwyczaj nie zawierają glutenu. Możesz także zdecydować się na upieczenie bułek lub chleba samodzielnie w domu z mąki bez glutenu.

Jeśli jednak po spożyciu chleba, czy bułek, czujesz się dobrze, nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazły się one w twoim jadłospisie. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Popularnym mitem dietetycznym jest opinia, że chleb tuczy. Przede wszystkim należy pamiętać, że tyjemy od nadwyżki kalorycznej, nie od konkretnych produktów. Dlatego, jeśli lubisz chleb, jak najbardziej możesz po niego sięgać, nawet codziennie. Jedyne, o czym warto pamiętać, to jego jakość. Staraj się wybierać pieczywo pełnoziarniste, np. graham, lub chleb na zakwasie. Marketowe kajzerki, słodkie wypieki, czy pszenny chleb tostowy ogranicz do minimum.

Zamienniki chleba 

Idealnym zamiennikiem chleba mogą być także omlety, można zrobić je z samych jajek, dodać do nich warzywa, lub przygotować je z dodatkiem bezglutenowej mąki, np. migdałowej, kukurydzianej, ryżowej, lub zmielić drobno płatki owsiane (jeśli masz celiakię, szukaj tych bez glutenu).

Do przygotowania omleta, będziesz potrzebować: 2 jajek, 1 łyżki mleka, 1 łyżeczki masła lub oliwy, ulubionych przypraw, np. oregano, bazylii, soli i pieprzu.

Jajka rozbełtaj w misce z mlekiem, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Omleta usmaż na maśle z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowy placek posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj chuda wędlinę i ulubione warzywa, np. sałatę, pomidora i paprykę.

W wersji na słodko świetnie sprawdzą się także placuszki bananowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: 1 banana, 1 jajka, 2 łyżki płatków owsianych, szczyptę soli, pół łyżeczki cynamonu, masło lub olej do smażenia.

Banana rozgnieć, dodaj zmiksowane płatki owsiane i jajko. Dodaj szczyptę soli i cynamon. Wszystko wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z jogurtem i ulubionymi owocami.

Źródła: terazgotuje.pl, pora-na-zdrowie.pl

Zobacz też:

Eliksir zdrowia na zimowy okres. Wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit

Po dużym wysiłku i wyczerpaniu po chorobie jest jak zastrzyk energii. Domowy izotonik z 4 składników

Działa lepiej jak syrop z cebuli i czosnku. Wystarczy zaparzyć dwie aromatyczne przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo