Dlaczego kluski z makiem są gorzkie? Jedna rzecz i uratujesz wigilijną potrawę
To jedna z najbardziej sentymentalnych potraw. Słodkie kluski z makiem – właśnie bez nich wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy. Czasami jednak możesz się rozczarować, gdy zamiast znajomej słodyczy poczujesz gorzki posmak. Na szczęście istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Sprawdź, jak to zrobić.
Zdecydowanie to jedno z tych dań, które kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu i świętami Bożego Narodzenia, jakie pamiętamy z dzieciństwa. Słodkie kluski z makiem nigdy nie smakują tak dobrze, jak podczas wigilijnej wieczerzy lub tuż po niej, jako pyszny deser. Przygotowywane przez nasze mamy i babcie, są nieodzownym elementem spotkania przy świątecznym stole.
Choć ich przygotowanie jest dość proste, zdarzają się komplikacje – niekiedy robią się gorzkie. Dlaczego tak się dzieje i jakie są sposoby, aby sobie z tym poradzić?
Podstawowym składnikiem tego tradycyjnego dania jest oczywiście mak i to w nim należy szukać ewentualnej przyczyny niepożądanego smaku. Jeżeli mak jest gorzki, najprawdopodobniej jest nieświeży. Zanim kupisz mak, dokładnie sprawdź jego datę ważności. W miarę możliwości wybierz produkt pakowany próżniowo.
Zwróć także uwagę na to, w jakich warunkach był przechowywany w sklepie - ciepłe i wilgotne miejsca mu nie służą. Najlepszą opcją jest kupienie maku w młynie lub sklepie oferującym tego typu świeże wyroby.
Ważne jest to, aby mak odpowiednio przygotować, nawet jeśli masz pewność, że jest on świeży. Tuż przed gotowaniem przepłucz mak kilkukrotnie zimną wodą - to pomoże w usunięciu zanieczyszczeń. Jeśli masz na to czas, moczenie przez kilka godzin w zimnej wodzie jest także wskazane dla poprawy smaku i tekstury. Mak gotuj krótko, około 15 minut. Dłuższe gotowanie może sprawić, że będzie gorzki. Mak najlepiej zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, aby w pełni uwolnił swój aromat.
Co w sytuacji, gdy przygotowane już kluski z makiem mają gorzki smak? Nie załamuj się tym - sytuację da się jeszcze naprawić i to za pomocą kilku sposobów. Wybierz jeden z nich, a na pewno zaserwujesz domownikom pyszną potrawę.
Słodzenie - najbardziej oczywisty i niekiedy najlepszy sposób. Po prostu dodaj do masy makowej więcej niż standardowo w przepisie miodu czy cukru. Ważne jest oczywiście to, aby nie przesadzić, należy więc robić to z wyczuciem i próbować w trakcie.
Śmietanka kremówka - to sposób stosowany przez wiele gospodyń. Tłusta śmietanka kremówka jest w stanie złagodzić gorycz maku. Dodaj odrobinę do masy makowej i wymieszaj.
Sok z cytryny – zaledwie kilka kropel soku z cytryny może uratować sytuację. Nie dość, że może on zneutralizować gorycz, to jeszcze doda przyjemny lekko kwaskowaty posmak do dania.
Bakalie - świeża porcja bakalii (rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów) także może pomóc.
Zobacz też:
Jak zrobić zakwas z buraków, żeby nie pleśniał? Prosta rzecz daje gwarancję klarownego płynu
Jakich jajek lepiej nie kupować? Ciągle popełniamy ten sam błąd