Reklama
Reklama

Dlaczego ogórki szklarniowe są pakowane w folię? Powód nie jest oczywisty

Wiosna i lato to czas świeżych warzyw i owoców na talerzach. Najlepsze są oczywiście te wyhodowane we własnych ogródkach lub kupione od lokalnych dostawców na ryneczkach i targach. Najczęściej jednak sięgamy po żywność w supermarketach, która często pakowana jest w folię, tyczy się to między innymi ogórków szklarniowych. Zastanawiasz się, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Odpowiadamy.

Nie od dziś wiadomo, że plastikowe i foliowe opakowania są fatalne dla środowiska. Rękawiczki którymi nakładamy pieczywo do toreb, jednorazowe foliówki codziennie zużywane są na potęgę. Do tego dochodzą oczywiście opakowania na żywność, również na niektórych owocach i warzywach. Wielu osobom ta praktyka wydaje się całkowicie bezsensowna, ponieważ produkty te i tak lądują w plastikowej siatce. Okazuje się jednak, że w przypadku ogórków szklarniowych folia spożywcza ma dodatkową funkcję. Podpowiadamy jaką.

Sprawdź także: Robiłaś już ogórkową z małosolnych? Wypróbuj przepis mojej babci, to majstersztyk 

Jakie właściwości mają ogórki szklarniowe?

Przede wszystkim ogórki świetnie nawadniają, co więcej należą do produktów alkalizujących, czyli działają odkwaszająco na organizm. Warzywa te działają także moczopędnie, pomagają oczyścić organizm z toksyn, a także korzystnie wpływają na pracę nerek. Są niskokaloryczne, w 100 g zawierają tylko 14 kcal, dodatkowo obecne są w nich witamina A, te z grupy B, C, E i K, oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, potas czy żelazo.

Ogórki warto spożywać również, aby wesprzeć pracę układu pokarmowego, w tym jelit. Jedzenie ogórków to także sposób na zadbanie o układ krążenia, pozytywnie wpływają na pracę serca oraz regulują ciśnienie krwi. Warzywa te wykazują działanie antyoksydacyjne, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

Dlaczego ogórki szklarniowe są pakowane w folię?

Jak doskonale wiadomo, ogórki w większość składają się z wody, stanowi ona ok., 90 proc. ich składu. Pakowanie ogórków szklarniowych w folię sprawia, że dłużej będą one świeże,  jędrne i zdane do spożycia, ponieważ opakowanie ma zapobiec utracie wody. Plastikowa otulina chroni także warzywo przed uszkodzeniami zewnętrznymi, np. w transporcie do sklepu. 

W trakcie zakupów warto jednak zwrócić uwagę na to, czy warzywo pod folią nie zaczęło pleśnieć, lub czy nie widać pod nią wilgoci.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Genialny patent na mrożenie pieczarek. Po rozmrożeniu są świeże, jak z bazarku

Jak zrobić idealny dżem truskawkowy? Sekretem jest jeden składnik

Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata? Dodaj po łyżeczce przypraw do gotowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa