Dlaczego ogórki szklarniowe są pakowane w folię? Powód nie jest oczywisty
Wiosna i lato to czas świeżych warzyw i owoców na talerzach. Najlepsze są oczywiście te wyhodowane we własnych ogródkach lub kupione od lokalnych dostawców na ryneczkach i targach. Najczęściej jednak sięgamy po żywność w supermarketach, która często pakowana jest w folię, tyczy się to między innymi ogórków szklarniowych. Zastanawiasz się, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Odpowiadamy.
Nie od dziś wiadomo, że plastikowe i foliowe opakowania są fatalne dla środowiska. Rękawiczki którymi nakładamy pieczywo do toreb, jednorazowe foliówki codziennie zużywane są na potęgę. Do tego dochodzą oczywiście opakowania na żywność, również na niektórych owocach i warzywach. Wielu osobom ta praktyka wydaje się całkowicie bezsensowna, ponieważ produkty te i tak lądują w plastikowej siatce. Okazuje się jednak, że w przypadku ogórków szklarniowych folia spożywcza ma dodatkową funkcję. Podpowiadamy jaką.
Sprawdź także: Robiłaś już ogórkową z małosolnych? Wypróbuj przepis mojej babci, to majstersztyk
Przede wszystkim ogórki świetnie nawadniają, co więcej należą do produktów alkalizujących, czyli działają odkwaszająco na organizm. Warzywa te działają także moczopędnie, pomagają oczyścić organizm z toksyn, a także korzystnie wpływają na pracę nerek. Są niskokaloryczne, w 100 g zawierają tylko 14 kcal, dodatkowo obecne są w nich witamina A, te z grupy B, C, E i K, oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, potas czy żelazo.
Ogórki warto spożywać również, aby wesprzeć pracę układu pokarmowego, w tym jelit. Jedzenie ogórków to także sposób na zadbanie o układ krążenia, pozytywnie wpływają na pracę serca oraz regulują ciśnienie krwi. Warzywa te wykazują działanie antyoksydacyjne, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Jak doskonale wiadomo, ogórki w większość składają się z wody, stanowi ona ok., 90 proc. ich składu. Pakowanie ogórków szklarniowych w folię sprawia, że dłużej będą one świeże, jędrne i zdane do spożycia, ponieważ opakowanie ma zapobiec utracie wody. Plastikowa otulina chroni także warzywo przed uszkodzeniami zewnętrznymi, np. w transporcie do sklepu.
W trakcie zakupów warto jednak zwrócić uwagę na to, czy warzywo pod folią nie zaczęło pleśnieć, lub czy nie widać pod nią wilgoci.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?