Robiłaś już ogórkową z małosolnych? Wypróbuj przepis mojej babci, to majstersztyk
Zupę ogórkową tradycyjnie przygotowywana jest z ogórków kiszonych. Przez to dla wielu choć pyszna, to zdecydowanie za kwaśna. Moja babcia ma jednak na to sposób. Ogórkowa z jej przepisu jest o wiele łagodniejsza, a sekret tkwi w małej zmianie. To prawdziwy majstersztyk, który musisz wypróbować.
Sekret, który odmienia ogórkową na dobre to użycie ogórków małosolnych. Wykorzystujemy je zamiast tradycyjnych, kwaśnych ogórków kiszonych. Dla wielu ten pomysł może wydawać się dziwny, ale tylko dopóki sami nie spróbują zupy z przepisu mojej babci.
Myśląc o zupie z ogórków małosolnych, na myśl przychodzi nam od razu chłodnik. Okazuje się, że domowe przetwory nadadzą się także do przygotowania ciepłej ogórkowej. Może się wydawać, że takie danie będzie o wiele bardziej mdła, niż jak użyjemy ogórków kiszonych. Wszystko tkwi jednak w odpowiednim doborze przypraw i w ich ilości.
Co więcej, zupa z ogórków małosolnych będzie o wiele łagodniejsza w smaku i nie będzie aż tak kwaśna, jak tradycyjna ogórkowa. Sprawdzi się więc dla osób, które nie mogą lub nie lubią tak intensywnie kwaśnego smaku.
Moja babcia zna się na robieniu ogórkowej jak nikt inny. Zupa nie jest kwaśna, a delikatna i wciąż bogata w pyszny smak ogórków. Dzieciaki ją chętnie zajadają i nie marudzą. Nie trzeba się też martwić o męczącą później zgagę.
Składniki, których użyjesz to:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 l wody
- 900 g ziemniaków
- 600 g ogórków małosolnych
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku.
Pietruszkę, selera i marchew obierz. Dwa pierwsze warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, marchewkę natomiast pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na drobno posiekaj również czosnek.
Do dużego garnka wrzuć masło i je podgrzej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego pokrojone warzywa. Gdy zmiękną, dorzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Po chwili warzywa posól, popieprz i zalej je wodą.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Porcję bulw dorzuć do garnka. Całość gotuj do miękkości ziemniaków, czyli przez około 15 minut. W tym czasie ogórki małosolne zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie, starte ogórki dodaj do zupy i wszystko gotuj jeszcze przez 5 minut.
Teraz do osobnego naczynia przelej jedną łyżkę wazową zupy i zmieszaj ją ze śmietaną. Połączone składniki przelej do garnka i zamieszaj. Zupę ogórkową podawaj na ciepło, opcjonalnie z dodatkiem posiekanego koperku lub pietruszki.
Domowe ogórki małosolne chętnie zajadane są samodzielnie jako przekąska między posiłkami. Z pewnością dopełniają pyszne kanapki czy będą stanowić zdrowy dodatek do obiadów.
Poza tym można je też wykorzystać w przeróżnych sałatkach. Ogórki małosolne idealnie współgrają w połączeniu z białą kapustą, tworząc świeżą surówkę obiadową. Możesz je zarazem wymieszać z pomidorami, cebulką, koperkiem, jajkiem lub ziemniakami.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole