Dlaczego piernik opada? Jeden błąd i ciasto będzie zapadnięte
Piernik - bez niego trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Tak wiele osób uwielbia jego smak, a jednak wciąż popełnia błędy przy pieczeniu. Są one związane głównie z wahaniami temperatury, ale nie tylko. Sprawdź, co zrobić, żeby piernik nie opadł.
Świąteczny piernik to prawdziwy smakołyk, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Piękny, elegancki, aromatyczny - po prostu wypiek idealny, który robi wrażenie. A do tego ten smak osiągnięty przede wszystkim dzięki korzennym przyprawom. Zdecydowanie cieszy oczy i rozpływa się w ustach. Szczególnie w święta trudno odmówić sobie tego rarytasu.
Czasami jednak, przy jego przygotowywaniu, zdarzają się błędy, przez które piernik opada. Dlaczego tak się dzieje i jak sobie z tym poradzić? Podpowiadamy.
Takie sytuacje zdecydowanie bywają frustrujące. Zamiast pysznego, aromatycznego świątecznego wypieku - opadnięte ciasto, z którym nie wiadomo co robić. Dlaczego piernik opada? Głównym winowajcą zwykle jest... nasza ciekawość. Naprawdę trudno oprzeć się pokusie zajrzenia do piekarnika i sprawdzenia, co się tam dzieje. No i problem gotowy - to właśnie zbyt szybkie otwarcie drzwiczek jest jedną z głównych przyczyn opadnięcia piernika. Gwałtowny spadek temperatury zatrzymuje proces spulchniania, przez co ciasto opada. Ponadto, piernik na początku jest bardzo delikatny, tak więc każde otwarcie drzwiczek może spowodować, że środek opadnie.
Oczywiście problemem nie zawsze jest temperatura. Błędy możesz popełnić już podczas przygotowywania ciasta, na przykład gdy zbyt długo będziesz mieszać masę piernikową. To sprawia, że ucieka powietrze, które powinno zostać w środku. Przez to ciasto jest zbite i nie utrzyma swojej formy gdy będzie już upieczone.
Złe proporcje składników - oto kolejny winowajca tego, że piernik opada. Zwróć uwagę na to, czy nie używasz zbyt dużej ilości miodu, mleka czy masła. Przez zbyt dużą ilość płynów ciasto staje się ciężkie i trudno mu wyrosnąć. Z kolei zbyt duża ilość proszku do pieczenia czy sody także będzie problematyczna. Wtedy ciasto w początkowej fazie szybko urośnie, ale także szybko opadnie.
Co więc zrobić, żeby piernik nie opadł? Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby unikać wspomnianych wcześniej błędów. Bardzo istotne jest to, w jaki sposób studzone jest ciasto. Natychmiastowe przeniesienie go na zimną powierzchnię to duże ryzyko. Wtedy środek ciasta może się zapaść.
Najlepsza opcja? Pozostaw piernik w formie jeszcze przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu temperatura będzie wyrównywana stopniowo. W następnym kroku możesz przenieść ciasto na kratkę do studzenia.
Warto także wydłużyć czas pieczenia o kilka minut - dzięki temu będziesz mieć większą pewność, że ciasto jest gotowe w środku. Ten trik przydaje się przy większości ciast, więc warto go zapamiętać nie tylko w przypadku piernika.
Nie martw się, gdy piernik opadł. To nie znaczy, że nie da się go już uratować. Twoja praca nie musi iść na marne.
Zapadnięty środek zamaskujesz z łatwością za pomocą pysznego nadzienia - powideł śliwkowych, kremu czekoladowego czy też masy orzechowej. Inna propozycja to pokrojenie opadniętego ciasta i zrobienie z niego czegoś innego. Takie fragmenty piernika mogą być bazą do wielu innych deserów. Zrobione w taki sposób cake pops mogą okazać się prawdziwym hitem świąt.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i uszka? Magda Gessler biłaby brawo
Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Nie straci koloru, będzie pyszny i klarowny
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Szybko zastyga i nie pęka na ciastach