Dodaj do rosołu zamiast natki pietruszki. Zupa będzie klarowna, lekko pikantna i pełna witamin
Do rosołu zawsze dodajesz natkę pietruszki? Czas to zmienić. Mamy propozycję, która także jest pyszna i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Tym razem zupę posyp kolendrą, a być może już na stałe wprowadzisz to rozwiązanie w swojej kuchni.
Ta egzotyczna przyprawa świetnie podkręca smak potraw, a wciąż nie każdy używa jej w swojej kuchni. Sprawdź, dlaczego warto dodawać kolendrę nawet do rosołu.
Kolendra to roślina o charakterystycznym wyglądzie - dolne liście są "ząbkowane" i przypominają nieco natkę pietruszki, górne natomiast są węższe, delikatniejsze i mają wcięcia. To, co dodatkowo ją wyróżnia, to wyraźny zapach, a także smak, który trudno pomylić z inną rośliną. Bardzo intensywny, ziołowy, ma sporo zwolenników, ale zdecydowanie nie jest też opcją dla każdego.
Co jednak ważne, kolendra to skarbnica witamin A, C i K. Poza tym jej liście zawierają również magnez, wapń, żelazo czy niacynę, a także kwasy fenolowe.
Właśnie ze względu na bogactwo witamin i minerałów warto sięgać po kolendrę, szczególnie gdy zależy nam na jak najlepszej odporności. Zawarte w niej związki skutecznie wspierają układ trawienny - jeżeli komuś dokuczają wzdęcia, skurcze czy niestrawność, kolendra może pomóc w poprawie samopoczucia.
Ponadto roślina ta pomaga w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie dzięki niej można podnieść poziom dobrego cholesterolu, co jest korzystne dla pracy serca. Może ona pomóc także regulować cukier we krwi.
Sięgaj po kolendrę także po to, aby mieć zdrową, lśniącą skórę - jest ona często wykorzystywana w produktach do pielęgnacji. Skutecznie wspiera leczenie trądziku.
Kto nie może jeść kolendry? Oczywiste jest, że bezwzględnie powinny unikać jej osoby, które mają na nią alergię. Z umiarem powinny stosować ją także osoby z chorobami wątroby oraz te, które mają problemy z krzepliwością krwi. W każdym z tych przypadków należy skonsultować się z lekarzem.
Zobacz także: Ma zielone, chrupkie i pełne witamin liście. Jak przyrządzić kapustę stożkową?
Kolendra jest bardzo chętnie używana w wielu kuchniach świata. Dobrze znają ją chociażby Meksykanie - tacos czy guacamole obowiązkowo podają właśnie z kolendrą, która sprawia, że te dania smakują po prostu wybornie. Hummus czy falafel oraz inne dania Bliskiego Wschodu także często występują z dodatkiem tej rośliny.
Jeżeli chodzi o kuchnię polską, kolendra nie jest u nas zbyt popularna, co nie oznacza, że jej nie używamy. Jest stosowana na przykład w marynatach mięsnych, poleca się ją także do dań z jagnięciny.
My mamy inną propozycję - kolendra w rosole zamiast naci pietruszki sprawdza się doskonale, choć wciąż niewiele osób o tym wie i może nawet nieco obawiać się takiego połączenia. Całkowicie niesłusznie, ponieważ nieco egzotyczne nuty kolendry sprawią, że tradycyjny rosół zyska wyjątkowy charakter.
Źródło: apteka-melissa.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Topi boczki niczym żelazko i chroni wątrobę. Szwedzi pija tę kawę regularnie
Błędy podczas gotowania jajek. W ten sposób tracą wartości odżywcze
Ziemniaki ugotują się raz-dwa. Patent zna każda dobra gospodyni