Wystarczy dodać pod koniec gotowania. Rosół nabierze głębokiego, złocistego koloru
Rosół to dla wielu Polaków nie tylko zupa, ale też wspomnienie niedzielnego obiadu, spędzanego w rodzinnym gronie. Powinien być esencjonalny, klarowny, sycący i pełen głębokiego smaku. Jeśli brakuje mu złocistego koloru i aromatu, nic straconego. Wystarczy tylko lekko go doprawić.
Przyrządzenie pysznego, tradycyjnego rosołu wymaga wiedzy i umiejętności kulinarnych. Każdy doświadczony kucharz wie, że trzeba go gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin. Tylko wtedy wyjdzie złocisty, klarowny i pełen smaku. Jak ugotować dobry rosół? Jak go doprawić? Poznaj proste wskazówki, które wyniosą ulubioną zupę Polaków na wyższy poziom.
Na to, czy rosół wyjdzie apetyczny, składa się kilka istotnych czynników. W pierwszej kolejności należy zadbać o wysokiej jakości składniki, potem pilnować czasu i temperatury gotowania.
Jak przyrządzić perfekcyjny rosół? Na początku skup się na wyborze dobrego mięsa - możesz kupić jeden jego rodzaj, ale lepszy będzie bulion na mieszance mięs. Najlepiej sprawdzą się kawałki z kością, bo to one wydobywają esencjonalny smak. W przypadku drobiu zdecyduj się na kurę, skrzydełka albo szyję z indyka. Wywar wyjdzie wtedy delikatny i klarowny. Dodaj pręgę, szponder lub mostek wołowy - wzbogacą smak zupy. Jeszcze więcej aromatu dodadzą żeberka wieprzowe. Nie wrzucaj mrożonego mięsa, a po ugotowaniu - koniecznie zbierz szumowiny, aby rosół pozostał klarowny.
Rosół bazuje też na warzywach - szczególnie jeśli planujesz zrobić go bez mięsa, na wywarze roślinnym. W zupie koniecznie muszą znaleźć się: marchew, pietruszka, seler i por. Warto też pamiętać o opalonej nad ogniem cebuli, która nadaje pięknego złotego koloru i więcej smaku. Na sam koniec do zupy powinna też trafić poszatkowana natka pietruszki - odświeżająca skarbnica antyoksydantów. Nie przesadź jednak z porcją warzyw, bo rosół zmętnieje.
Typowymi przyprawami, których używa się do tej tradycyjnej potrawy, są sól i pieprz, a czasem ziele angielskie i liść laurowy. Uważaj, żeby nie dodawać soli na samym początku - wówczas z mięsa nie wydobędzie się aromat.
Oprócz składników najwyższej jakości na dobry rosół wpływ ma też proces gotowania. Zupa nie powinna nigdy wrzeć, a jedynie delikatnie "pyrkać". Właśnie z tego powodu na palniku trzyma się ją przez minimum 2,5-3 godziny.
Do klasycznego rosołu można dodać więcej produktów, które wzbogacą mdły smak lub wręcz uratują zupę, gdy wyjdzie zbyt blada albo mętna. Na przykład lubczyk to naturalny wzmacniacz aromatu i najlepszy zamiennik maggi. Podobnie grzyby leśne, które sprawią, że stanie się esencjonalny. Z kolei trikiem na klarowny rosół jest dodanie do niego szklanki zimnej wody. Niektórzy profesjonalni kucharze polecają także kostki lodu.
A co zrobić, gdy rosół wyszedł blady? Koloru szybko doda mu szczypta kurkumy. Nie dodawaj jej zbyt dużo, bo wtedy zmieni nie tylko wygląd, ale też smak zupy. Wystarczy łyżeczka, żeby rosół nabrał pięknej, głębokiej barwy i zyskał dużo właściwości prozdrowotnych.
Potrawę w takim wydaniu warto przyrządzać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, ze względu na ogólny spadek odporności i częstsze infekcje. Przyprawa to skarbnica antyoksydantów, dlatego wykazuje silne działanie przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, poprawia procesy trawienne i reguluje poziom cukru we krwi. Wesprze pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego i nerwowego. Regularnie spożywana doda energii i wpłynie pozytywnie na samopoczucie. Lepiej dodać kurkumę na samym początku gotowania, aby mieć pewność, że rosół będzie mieć żywy, złocisty kolor.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak nadziewać pączki bez szprycy. Dobre gospodynie mają na to świetny patent
Dodaj do zupy zamiast śmietany. Nigdy się nie zwarzy, będzie kremowa
Na czym najlepiej smażyć jajecznicę? Niestety nie jest to masło