Reklama
Reklama

Dodaj na patelnię, gdy smażysz kurki. Będą chrupiące i bez goryczy

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, na których pojawienie się wiele osób czeka cały rok. Sezon na nie trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W teorii przygotowanie tych grzybów jest bardzo proste, czy wiesz jednak, co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Podpowiadamy.

Do jajecznicy, makaronu, czy pysznej zupy, kurki sprawdzają się w wielu daniach. Podczas ich przygotowania warto przestrzegać kilku zasad, dzięki czemu nie będą gorzkie i zachowają odpowiednią konsystencję. W poniższym artykule sprawdzimy, jak smażyć kurki, żeby były chrupiące i jędrne.

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Usmażyłeś kurki tak jak zwykle, ale wyszły gorzkie i niesmaczne? Być może jest to wynikiem warunków, w jakich rosły grzyby, na przykład wysokich temperatur, suszy, a nawet rodzaju gleby. Tyczy się to przede wszystkim własnoręcznie zebranych okazów, te ze sklepu zazwyczaj nie powinny być gorzkie w smaku.

Reklama

Gorzki smak kurek może wynikać ze zbyt długiego przechowywania grzybów. Warto spożyć je jak najszybciej od zakupu lub zerwania. Innym powodem niechcianej goryczki może być smażenie w dużej ilości oleju.

Smak kurek możesz poprawiać, dodając do nich pokrojoną drobno cebulę oraz śmietanę, dobrze sprawdzi się również połączenie czosnku i natki zielonej pietruszki.

Znaczenie ma także mycie kurek. Zanim zabierzesz się za przyrządzanie dania z kurkami, zadbaj o to, aby dobrze je oczyścić. W końcu nikt nie chce znaleźć na talerzu piasku, czy fragmentów runa leśnego, które będą chrzęścić w zębach. Wystarczy wrzucić grzyby do miski, wlać do nich wodę i dodać łyżkę soli, a następnie wszystko wymieszać. Odczekaj chwilę, aż brud opadnie na dno. Proces możesz powtórzyć, aby mieć pewność, że pozbyłeś się całego brudu. Na koniec warto przepłukać grzyby na sitku i odstawić do wyschnięcia, możesz także wyłożyć je na kuchennych ręcznikach. Należy jednak pamiętać, aby grzyby zbyt długo nie moczyły się w wodzie, ponieważ może wpłynąć to niekorzystnie na ich strukturę.

Innym patentem na czyszczenie kurek, jest dokładne obtoczenie ich w mące, a następnie zalanie wodą i wymieszanie. Tu także należy chwilę odczekać, aż brud opadnie na dno, a następnie przepłukać grzyby na sitku. Dodatek mąki pomoże usunąć piach.

Sprawdź także: Najlepszy dżem bez cukru. Nie ma w nim ani grama słodzików i ulepszaczy

Jak smażyć kurki, żeby były chrupiące i jędrne?

Jeśli chcesz, żeby kurki były jędrne, nie tylko nie mocz ich zbyt długo w wodzie. Warto także zadbać o dość krótki czas smażenia. Co więcej, wszystkie grzyby powinny być w miarę równej wielkości, jeśli  dzięki czemu usmażą się w tym samym czasie. Jeżeli przygotowujesz kurki w dużej ilości dla całej rodziny, nie wrzucaj ich jednorazowo na patelnie. Lepszą opcją będzie smażenie ich w mniejszych partiach.

Tłuszcz, który wybierzemy do smażenia również ma znaczenie. Te smażone na dużej ilości oleju lub oliwy mogą wyjść gorzkie. Najlepszym wyborem będzie nieduża ilość masła klarowanego, które ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nic się nie przypali.

Czy kurki są zdrowe?

Kurki to także wartościowy dodatek do diety, obecny jest w nich błonnik, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, oraz wpływa na sytość po posiłku. Znajdziesz tu także witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, oraz wspiera odporność, oraz witaminy z grupy B, które między innymi pomagają dbać o układ krążenia, nerwowy, oraz procesy metaboliczne. W kurkach występuje również beta-karoten , który wspiera zdrowie oczu, pomaga dbać o kondycję skóry, oraz ma działanie przeciwutleniające. Grzyby te dostarczają również przeciwutleniaczy, między innymi związków fenolowych, pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ponadto kurki są niskokaloryczne, dlatego dobrze wpiszą się w jadłospis osób, które chcą zrzucić zbędną masę ciała.

Źródła: terazgotuje.pl, odzywianie.wprost.pl

Zobacz też:

Babcie zawsze dodawały do rosołu. Rzadko używmy, choć jest dobry na żołądek i nerki

Kefir, maślanka czy może jogurt? Zdziwisz się, co jest najzdrowsze

Najlepszy dżem bez cukru. Nie ma w nim ani grama słodzików i ulepszaczy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby