Najlepszy dżem bez cukru. Nie ma w nim ani grama słodzików i ulepszaczy
Cukier to jeden z najpopularniejszych konserwantów, który dodawany jest do przetworów. Niestety, nie jest on najlepszym wyborem dla zdrowia. Okazuje się jednak, że aby przygotować smaczny dżem czy konfiturę, wcale nie trzeba dodawać do nich cukru. Wystarczy zastosować janginizację, dzięki której powstaną dietetyczne smakołyki w słoikach na zimę.
Nadmierne spożycie cukru prowadzi nie tylko do nadprogramowych kilogramów, ale przyczynia się do rozwoju próchnicy, cukrzycy, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Dlatego, warto jak najbardziej ograniczyć jego spożycie, między innymi poprzez unikanie dodawania go do przetworów. Z pomocą przychodzi tu janginizacja, dzięki której przygotujesz pyszny dżem bez cukru.
Chcesz zrobić dżem bez cukru, który przetrwa w spiżarni lub piwnicy całą zimę, a nawet dłużej? Wykorzystaj metodę janginizacji, oprócz owoców będziesz potrzebował jedynie dodatku soli, która zapobiegnie psuciu się przetworów. Podczas janginizowania owoce powoli dusi się we własnym soku na małym ogniu, co pozwala zachować więcej wartości odżywczych. Dzięki temu procesowi możesz przygotować nie tylko domowe dżemy, ale i konfitury, soki owocowe, czy marynowane wytrawne specjały, np. buraczki lub grzyby.
Ten sposób konserwowania żywności jest element kuchni makrobiotycznej, powstał w XVIII wieku w Japonii. Makrobiotyka to system żywienia oparty na zasadzie yin i yang, który ma prowadzić do osiągnięcia harmonii, a także przeciwdziałać chorobom, oraz poprawiać samopoczucie.
Najlepsze owoce do janginizacji to te, w których znajdziemy sporą ilość naturalnych cukrów, można użyć między innymi:
- truskawek,
- jagód,
- malin,
- gruszek,
- jabłek,
- śliwek,
- brzoskwiń.
Janginizowane przetwory będą świetnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, diecie nisko węglowodanowej, a także cukrzyków, czy osób z insulinoopornością. Polecane są również osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, na przykład wysokim cholesterolem.
Sprawdź także: Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy? Sposób mojej babci jest genialny
Zanim zabierzesz się za janginizowanie owoców, upewnij się, że są świeże i pozbawione śladów psucia się czy pleśni. Następnie umyj je i osusz. Przygotuj również czyste i wyparzone słoiki oraz zakrętki. Warto dodać, że aby przedłużyć świeżość janginizowanych przetworów można je dodatkowo poddać procesowi pasteryzacji.
Janginizowany dżem owocowy
Do przygotowania dżemu, będziesz potrzebować jedynie ok. 500 g owoców oraz szczypty soli. Umyj i osusz owoce, jeśli wybierasz jabłka czy gruszki, obierz je i wykrój gniazda nasienne i podziel na mniejsze części. W przypadku śliwek czy brzoskwiń, pozbądź się pestki, a jeżeli stawiasz na truskawki, czy maliny po prostu wrzuć je do garnka. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików. Wieczka zakręć i odstaw do góry dnem. Możesz je dodatkowo zapasteryzować.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Babcie zawsze dodawały do rosołu. Rzadko używmy, choć jest dobry na żołądek i nerki
Kefir, maślanka czy może jogurt? Zdziwisz się, co jest najzdrowsze
To jeden z najzdrowszych napojów, na serce działa jak balsam. Polacy ciągle o nim zapominają