Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Dużo szybciej się psuje i kwaśnieje
Sałatka jarzynowa to klasyk, który musi się pojawić na wszystkich świętach, urodzinach, imieninach i wszelkich rodzinnych spotkaniach. Niewiele osób wie, że dodając do niej określone składniki, można ją bardzo łatwo zepsuć. Podpowiadamy czego nigdy nie dodawać do sałatki jarzynowej, aby się nie popsuła.
Sałatka jarzynowa to prawdziwa tradycja każdych świąt i imprez. Nie ma się czemu dziwić. Przepis na nią jest banalny, tani i oszczędny. Do tego zrobienie jej nie zajmuje wcale tak dużo czasu. To wszystko zdecydowanie przyczyniło się do faktu, że danie tak chętnie było i jest zajadane w ciągu ważnych wydarzeń.
Część składników takich jak marchew, pietruszka możemy wyciągnąć z rosołu i uchronić je przed wyrzuceniem do kosza. Do tego wystarczy dogotować ziemniaki (lub wziąć te, które zostały z obiadu), jajka, dobrać ogórki kiszone, groszek konserwowy. Na koniec składniki łączymy z majonezem, przyprawami i gotowe.
Taką sałatkę jarzynową można podać do dania głównego z mięsem. Świetnie smakuje zarazem z chlebem, wędlinami lub solo. Tak prosta, a tak genialna.
Zrobienie sałatki jarzynowej jest proste, a uniwersalność w doborze składników wydaje się oczywista. Niestety wcale tak nie jest. Dodanie nieodpowiednich składników może całkowicie zrujnować danie.
Do sałatki jarzynowej nie można dodać świeżej cebuli. Jest to składnik, który naprawdę może kusić. W końcu mógłby on wprowadzić nieco ostrości. Okazuje się, że to wielki błąd. Cebula sprawia, że sałatka jarzynowa szybko się psuje i kwaśnieje. Przez to będzie o wiele krócej zdatna do spożycia.
O wiele lepiej, zamiast cebuli dodać do sałatki jarzynowej pora. Jest on delikatniejszy w smaku, nie przytłoczy pozostałych składników. Nie wpłynie również negatywnie na świeżość dania.
To, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową, zależy od wykorzystanych składników oraz sposobu zabezpieczenia. Danie najlepiej przechowywać w szklanym, szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
Jeżeli sałatka jarzynowa zawiera standardowe składniki warzywne i majonez, jogurt, można ją przechowywać do 2-3 dni. Danie dłużej będzie zdatne do spożycia, gdy przygotujemy ją bez majonezu i jogurtu, czyli warzywa z przyprawami. Wtedy może spędzić w lodówce do 5 dni.
Często po imprezach nadal zostaje duża porcja warzywnych pyszności, a wtedy pojawia się pytanie, czy sałatkę jarzynową można mrozić? Nie powinno się tego robić. Pod wpływem działania bardzo niskiej temperatury warzywa zaczną się rozpadać, staną się wodniste. To może popsuć jej smak.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ścieram na tarce i dodaję do mielonych. Wychodzą soczyste i delikatne jak puch
Nie wkładaj do wielkanocnego koszyczka. Będzie niemały wstyd
Wystarczy wypić szklankę dziennie. Napój pomaga uwolnić się od bólu stawów, chroni tętnice