Działa lepiej jak syrop z cebuli i czosnku. Wystarczy zaparzyć dwie aromatyczne przyprawy
Potrzebujesz wsparcia organizmu, a może już dopadło cię przeziębienie i chcesz się go szybko pozbyć? Nie sięgaj po tradycyjny syrop z cebuli i czosnku. Wystarczy, że zaparzysz te dwie aromatyczne przyprawy i herbatkę wypijesz dwa razy dziennie. Działa o wiele lepiej od znanego syropu.
Gdy zaczyna rozwijać się infekcja lub czujesz, że odporność jest osłabiona, trzeba działać szybko. Wtedy najlepiej wybrać domowe, naturalne medykamenty, które szybko postawią na nogi. Tak właśnie zadziała herbata z liści laurowych i goździków.
Zarówno liście laurowe, jak i goździki, to bomba antyoksydantów. Ich połączenie w naparze dostarcza cennych garbników, flawonoidów, terpen, polifenoli. Obie przyprawy zawierają również olejki eteryczne, co dodatkowo wzmacnia ich działanie prozdrowotne.
Herbata z liści laurowych i goździków pomoże na zwalczenie infekcji. Napar ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Pozwoli na szybkie wyleczenie grypy, gorączki, niedrożności górnych dróg oddechowych. Szczególnie dobrze spisze się przy łagodzeniu kaszlu za sprawą swoich właściwości wykrztuśnych.
Do tego herbatka z liści laurowych i goździków może poprawić odporność organizmu. Wzmocni osłabiony układ immunologiczny i zapobiegnie występowaniu kolejnych infekcji. Ochroni przed atakami szkodliwych patogenów i nie pozwoli na ich rozwój.
Co więcej, herbata z liści laurowych i goździków dobrze wpłynie na układ trawienny. Poprawi trawienie poprzez zwiększoną ilość wydzielanego kwasu żołądkowego. Napar wesprze prawidłową pracę wątroby, zwalczy niestrawności, bóle żołądka, wzdęcia. Może także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, działając przeciwmiażdżycowo.
Do przygotowania herbaty z liści laurowych i goździków potrzebujesz jedynie 300 ml wody, 3 goździków i 2 suszonych liści laurowych. Użyjemy też niedużego rondelka, w którym całość zaparzymy.
Liście laurowe umieść w rondelku i zalej je wodą. Naczynie ustaw na kuchence, a jego zawartość doprowadź do wrzenia. Od tego momentu liście gotuj w wodzie przez 5 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i dodaj do niego goździki. Całość przykryj pokrywką i pozostaw na 15 minut.
Gotowy napar przecedź przez sitko, przelewając go do kubka. Gotową herbatę z liści laurowych i goździków wypij zaraz po przygotowaniu. Należy ją przyjmować dwa razy dziennie do 10 dni.
Przeciwwskazaniem do picia herbaty z liści laurowych i goździków jest ciąża i karmienie piersią. Ponadto powinni zrezygnować z niej alergicy, pacjenci z zaburzeniami krzepliwości krwi oraz ci przyjmujący leki obniżające poziom cukru oraz leki przeciwzakrzepowe.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przynosi ulgę po przejedzeniu. Pij, gdy chcesz zrzucić kilogramy i gdy dopadło cię przeziębienie
Piję rano zamiast kawy. Mam więcej energii, do tego w pasie jest luźniej