Ewa Wachowicz pokazała, jak przechowuje truskawki. Długo są świeże, nie mają pleśni
Sezon na truskawki już w pełni. Wiele osób korzysta z niego i na potęgę kupuje te pyszne letnie owoce. Problem jednak się pojawia, kiedy zrobimy zbyt duże zakupy. Czy truskawki wytrzymają do następnego dnia? Poznaj sposób Ewy Wachowicz, aby przedłużyć ich świeżość. Wystarczy, że zadbasz o ten jeden ważny element.
Truskawki mogą szybko się psuć. Warto jednak pamiętać, że wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je przechowywać, aby przedłużyć ich świeżość. Dowiedz się, w jaki sposób możesz to zrobić.
Truskawki psują się bardzo szybko ze względu na dużą zawartość wody. Właśnie dlatego, nieodpowiednio przechowywane, mogą nawet na następny dzień być już zgniłe oraz spleśniałe. Takich owoców pod żadnym pozorem nie należy jeść. Nawet niewielki ślad pleśni może oznaczać, że wszystkie owoce są pokryte jej strzępkami. Spożycie zepsutych owoców może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Aby uchronić truskawki przed szybkim zepsuciem, wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je przechowywać. Wiele osób poleca nie myć owoców od razu, tylko zaraz przed zjedzeniem. Dzięki temu nadmiar wody, która osiada na truskawkach, nie przyśpieszy procesu psucia się. Inne rozwiązanie podpowiada nam Ewa Wachowicz.
Zobacz także: Rano czy wieczorem? Kiedy najlepiej pić sok z buraka, żeby dobrze działał
Polskie truskawki są miękkie i soczyste. To właśnie dlatego potrzebują więcej troski niż truskawki z zagranicy, które możemy znaleźć w supermarketach. Aby zachowały świeżość na dłużej, należy z nimi postępować ostrożnie, a zwykle przechowywanie w lodówce może nie wystarczyć.
Przez to, że truskawki są miękkie, nie są zbyt odporne na nacisk. Dlatego należy układać je w pojemniku lub w naczyniu tylko jedną warstwą. Dzięki temu, że nie będą na sobie leżeć, unikniemy nadmiernej presji, która mogłaby przyspieszyć ich zepsucie.
Truskawek przed włożeniem do lodówki nie należy myć. Z łatwością wchłaniają wodę, a przez to mogą robić się po dłuższym czasie wodniste i niesmaczne. Bardzo ważne jest, aby nie pozbawiać ich szypułek. To właśnie one są tajemnicą, dzięki której truskawki dłużej przetrwają w lodówce smaczne.
Pudełko, w którym znajdować się będą truskawki warto wyłożyć ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar wilgoci, która mogłaby zaszkodzić owocom.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy