Często wkładasz pomidory i awokado do lodówki? Fachowiec wyjaśnia, czy to jest zdrowe
Jak przechowywać owoce i warzywa, żeby móc się nimi cieszyć jak najdłużej? Okazuje się, że istnieje prosta metoda, żeby nauczyć się prawidłowo przetrzymywać te produkty spożywcze. Będzie to korzystne dla twojego podniebienia i portfela.
Na prawidłowe przechowywanie owoców i warzyw w domu mają wpływ już zakupy. Choć Polacy są mistrzami w kupowaniu na zapas, to polecamy ograniczyć liczbę owoców i warzyw do potrzebnego minimum. Jest to nie tylko zgodne z ideą niemarnowania żywności, ale po prostu ekonomiczne. Produkty szybko dojrzewają i się psują, więc będziesz musiał je wyrzucić.
Masz problem z określeniem, gdzie powinno się przechowywać owoce i warzywa? Istnieje pewna prosta metoda, która podpowie, jaki jest właściwy sposób ich przetrzymywania. Zwróć uwagę na to, gdzie dane owoce i warzywa były wystawione w sklepie. Jeśli umieszczono je w chłodzie, powinny trafić do lodówki. Te ze skrzynek i pudełek - mogą znaleźć się w wiklinowych koszach i przewiewnych miskach poza lodówką. Oczywiście wszystkie napoczęte okazy muszą trafić do chłodu, bo inaczej się zepsują.
W lodówce warto trzymać owoce i warzywa w specjalnej szufladzie, która została dla nich zaprojektowana. Jeśli twój sprzęt nie posiada takiej półki, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Nie przechowuj produktów powyżej 3-5 dni - mogą już być wtedy dojrzałe i przyspieszać psucie innych składników. Te starsze układaj z przodu, żeby zjeść je jako pierwsze. Nie umieszczaj ich blisko wędlin i nabiału, a na dnie szuflady rozłóż matę, która wchłonie nadmiar wilgoci. Nie wkładaj ich do plastikowych worków. W przypadku napoczętych owoców czy warzyw warto zaopatrzyć się w specjalne osłonki, zapobiegające wysuszeniu.
Autorzy bloga Czytamy Etykiety, w którym oceniają produkty pod kątem ich jakości i wartości, dzielą się powodem, dlaczego niektórych warzyw nie powinno się trzymać w lodówce. Choć nie będzie to niebezpieczne dla zdrowia, to z pewnością zaszkodzi wrażeniom smakowym. Co to znaczy? Wiele produktów straci cały smak i aromat, jeśli włoży się je do chłodu.
Poza lodówką powinny znaleźć się: cebula, czosnek, pomidor, ziemniak, dynia, marchew, pietruszka czy seler. Oczywiście te napoczęte, w specjalnym pojemniku, można już schować do chłodnej szuflady. Co więcej, te warzywa też nie powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Najlepiej schować je w chłodniejszej części mieszkania czy domu, schowane przed promieniami słońca.
Jakie warzywa można trzymać w lodówce? M.in. brukselkę, brokuły, kalafiora, kapustę, pora, szparagi czy szpinak.
Jakie owoce powinno się przechowywać w lodówce? Oczywiście muszą się tu znaleźć jagody, maliny, truskawki, winogrona czy pokrojony arbuz i melon.
Nie wkładaj do lodówki: jabłek, awokado, bananów, brzoskwiń, kiwi, gruszek. Wyjątkiem są już dojrzałe owoce - wówczas lepiej przełożyć je do lodówki i zjeść następnego dnia. Jeśli widzisz, że kupiłeś już starsze okazy, lepiej schowaj je od razu do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @czytamyetykiety, kuchnioland.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy