Jak mrozić chleb, żeby po rozmrożeniu był chrupiący i dobry. Czy będzie zdrowy?
Wiele osób kanapki zajada nawet kilka razy dziennie. Najsmaczniejsze są oczywiście te zrobione ze świeżego, chrupiącego chleba. Warto jednak mieć alternatywę w postaci zamrożonego pieczywa. Okazuje się także, że mrożenie chleba jest nie tylko metodą na niemarnowanie żywności, ale i może korzystnie wpłynąć na zdrowie.
Mrożenie żywności to jeden z najlepszych sposób jej konserwację. Nie tylko może być przechowywana przez długi czas, ale i pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych jedzenia. Do mrożenia nadaje się nie tylko mięso, gotowe dania, warzywa czy owoce, mrozić możemy również chleb. Jednak, aby po wyjęciu z zamrażalnika nadal był smaczny, należy przestrzegać pewnych zasad. Sprawdzimy, czy każde pieczywo nadaje się do mrożenia oraz w czym najlepiej mrozić chleb.
Sprawdź także: Śniadania, które poprawią ci nastrój. Będziesz najedzona na długo i uwolnisz endorfiny
Przede wszystkim należy zamrażać jedynie świeży chleb, czerstwy lepiej wykorzystać do przygotowania grzanek. Możesz zamrozić chleb w całości, ale wówczas po rozmrożeniu będziesz musiał od razu go zjeść. Praktyczniejszą metodą będzie mrożenie chleba w mniejszych partiach. Pokrój go w kromki i podziel na mniejsze porcje, a następnie przełóż je do woreczków. Wówczas będziesz mógł rozmrozić jedynie potrzebną ci porcję. Niektórzy dodatkowo przekładają każdą kromkę kawałkiem papieru śniadaniowego, co ma zapobiegać sklejaniu się kawałków. Optymalny czas, w którym można przechowywać zamrożony chleb to pięć miesięcy.
Zastanawiasz się, czy każdy chleb można zamrozić? Niezależnie od tego, czy wybieramy tradycyjny chleb pszenny, czy też razowy z dodatkiem ziaren, nie istnieją przeciwwskazania do jego mrożenia. Do zamrażarki można wrzucić również bułki, czy różnego rodzaju ciasto. Warto mieć jednak na uwadze, że odradza się mrożenie bułek, które przygotowywane były z ciasta mrożonego.
Okazuje się, że mrożenie chleba nie tylko zapobiega zbędnemu wyrzucaniu żywności, ale i może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Jak wynika z badań, które pojawiły się w "European Journal of Clinical Nutrition" rozmrożone pieczywo nie podnosi tak gwałtownie glukozy we krwi, jak to świeże. Co więcej, jeśli taki chleb poddamy na przykład tostowaniu, będzie to jeszcze korzystniejsze dla glikemii. Przedłużanie świeżości pieczywa poprzez włożenie go do zamrażalnika powoduje przekształceniem skrobi, z której przede wszystkim składa się chleb, w skrobię oporną, która między innymi powoduje obniżenie indeksu glikemiczego pieczywa.
Kromki chleba należy włożyć do plastikowych woreczków, warto zwrócić uwagę, aby na ich opakowaniu znajdowała się informacja mówiąca o tym, że nadają się one do przechowywania w niskiej temperaturze. Dobrze sprawdzą się woreczki strunowe. Powinny być one szczelne, aby chleb niepotrzebnie nie nabierał wilgoci.
Nie można zapomnieć również o prawidłowym rozmrażaniu. Najlepiej włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Warto mieć na uwadze, że chociaż włożenie wstawienie pieczywa do mikrofalówki wydaje się najłatwiejszą opcją, sprawi to jednak, że chleb straci swoją pożądaną konsystencję i może być niesmaczny. Nie wolno również zamrażać wcześniej rozmrożonego pieczywa.
Źródło: akademiasmaku.pl, kobieta.onet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do porannej kawy. Rozkręcisz metabolizm i poczujesz wiosenną energię
Najlepsze mięso na gołąbki, i to wcale nie karkówka. Wychodzą palce lizać
Ta zupa to "płynne złoto". Pomaga na bóle stawów, chroni wątrobę, wygładza zmarszczki