Reklama
Reklama

Jak mrozić maliny, żeby się nie sklejały? Stosuję metodę mojej mamy, po odmrożeniu owoce są całe

Maliny z krzaczka zebrane i nie wiesz, do czego je wykorzystać, żeby się nie popsuły? Wcale nie musisz ich teraz szybko zjadać czy przerabiać na przetwory. Wystarczy, że je zamrozisz i zatrzymasz smak letnich owoców i i ich wartości odżywcze. Jak zrobić to poprawnie? Dzięki metodzie mojej mamy nie sklejają się, a po odmrożeniu są całe.

Mrożenie malin to idealny sposób na zachowanie świeżości tych owoców na dłużej. Dodatkowo taki sposób przechowywania sprawia, że po odmrożeniu wciąż są one pełne witamin i minerałów. Używając odpowiednich metod, będą niemalże jak świeże.

Jak wybrać maliny do mrożenia?

Choć maliny można mrozić, to nie wszystkie z nich nadadzą się do tego. Nie chodzi tu natomiast o ich gatunek, a o zwrócenie uwagi na poszczególne owoce. Nie wrzucaj więc wszystkich naraz do zamrażarki, a dokładnie je przejrzyj.

Do mrożenia nadają się tylko dojrzałe owoce. Odrzuć te, które mają zbyt blady kolor i nie były na krzaczku wystarczająco długo. Spośród dojrzałych wybierz tylko te, jędrne, twarde i nieuszkodzone. Nie mogą być zbyt miękkie, gdyż po odmrożeniu rozpadną się.

Jak mrozić maliny, żeby się nie skleiły?

Aby maliny się nie skleiły podczas mrożenia, trzeba odpowiednio przeprowadzić wstępne mrożenie. Przede wszystkim maliny muszą być dokładnie osuszone po ich myciu. Następnie rozłóż je na płaskim talerzu tak, aby się nie dotykały wzajemnie. Naczynie włóż do zamrażalnika i pozostaw w nim na co najmniej jedną dobę.

Po tym czasie owoce można przełożyć do pojemnika lub woreczka, które są przeznaczone do mrożenia i ponownie umieścić w zamrażarce. W ten sposób maliny nie będą posklejane po zamrożeniu.

Mrożenie malin z cukrem – niezawodny sposób mojej mamy

Moja mama mrozi maliny z cukrem od lat. W ten sposób nawet po kilku miesiącach są one tak samo pyszne, intensywnie czerwone i pełne witamin. Do tego wcale się nie sklejają.

Do pojemnika odpowiedniego do mrożenia wsyp połowę malin. Wysyp na nie 2 lub 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego, ale sprawdzi się też biały) i resztę owoców. W pojemniku powinno pozostać nieco przestrzeni. Naczynie zamknij i zacznij mi delikatnie potrząsać tak, aby maliny pokryły się cukrem, ale nie porozgniatały się.

Teraz całość umieść w zamrażalniku. Tak zamrożone maliny mogą być przechowywane nawet od 9 do 12 miesięcy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owocowe