Reklama
Reklama

Jak piec kaszankę na grillu, żeby nie pękała? Zastosuj trik szefa kuchni

Wielu Polaków tylko czeka na sezon grillowy, aby móc zjeść ukochaną kaszankę. Choć smak jest wybitny to przygotowanie jej może sprawiać problemy. Kaszanka na grillu lubi pękać, rozpadać się, a wtedy jej zjedzenie może stać się niemożliwe. Jak piec kaszankę na grillu, żeby nie pękała? Sprawdzony sposób.

Z czego jest kaszanka?

Kaszanka ma wielu zwolenników, ale też wielu przeciwników. Wszystko za sprawą kontrowersyjnego składu popularnego przysmaku. Podstawą dla niej jest oczywiście kasza, od której pochodzi nazwa potrawy. Kolejnym bardzo istotnym składnikiem są podroby, czyli najczęściej wątróbka, ozory, płuca, skórki wieprzowe.  

Charakterystycznego smaku, konsystencji i wyglądu kaszance nadaje za to krew, zwykle wieprzowa. Te wszystkie składniki są zamknięte w osłonce tradycyjnie zrobionej z jelita. Całość doprawiana jest suszoną cebulą, pieprzem, solą, czosnkiem. 

Reklama

Poszczególne składniki kaszanki mogą więc odstraszać, jednak w czasie jedzenia łączą się w taki sposób, że mogą być niewyczuwalne. Wspólnie tworzą spójną całość i przyjemny dla podniebienia smak. Ale nie tylko on jest powodem, dla którego warto jeść kaszankę. Wyrób jest bogaty w żelazo, cynk czy witaminy z grupy B

Jak piec kaszankę na grillu, żeby nie pękała?

Osłonka kaszanki jest dosyć delikatna i nietrudno o to, aby popękała. Przy zbyt długim pieczeniu lubi się rozpadać, zaczyna spadać między pręty rusztu i już nie możemy zajadać się tymi pysznościami. Jak tego uniknąć? Szef kuchni ma na to trik

Aby mieć pewność, że kaszanka nie pęknie na grillu, trzeba zachować odpowiedni czas pieczenia. 15 minut to maksymalny czas, jaki może spędzić na ruszcie. Przez kwadrans należy ją co jakiś czas obracać, aby przypiekła się z każdej strony. Po takim czasie powinna mieć gorący środek i chrupiącą skórkę. 

Prawdziwym trikiem jest za to zawinięcie kaszanki w folię aluminiową. Obok wyrobu kładziemy ulubione dodatki, folię zawijamy i wkładamy na grilla. W takich warunkach powinna spędzić również ok. 15 minut

Dzięki folii aluminiowej kaszanka dobrze przygrzeje się w środku nawet bez obracania, a przy tym nie popęka. Wyrób stanie się przyjemnie miękki i nabierze głębszego aromatu. Nie musimy się martwić także o to, że coś wpadnie prosto w żar grilla.

Sprawdź także: Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

Z czym podawać kaszankę?

Dobrych dodatków do kaszanki jest wiele, ale do grona tych najbardziej sprawdzonych zdecydowanie należy cebula. Warzywo świetnie podkreśla smak podrobów. Zarówno podana po podsmażeniu, jak i na surowo nadaje charakterystycznego aromatu całemu daniu. Wprowadza nieco ostrości i charakteru.

Na pierwszy rzut oka nietypowym dodatkiem będzie jabłko. Po spróbowaniu za to wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane. Kaszanka podana z pokrojonym w kostkę jabłkiem smakuje wyśmienicie. Jabłko swoją słodyczą przyjemnie odświeża danie i dodaje mu nowego charakteru. Do tego nawet po uprażeniu przyjemnie chrupie i pozostawia ciekawą teksturę. 

Z kaszanką dobrze skomponuje się też kapusta kiszona. Tę najlepiej podać już po upieczeniu kaszanki, jedynie do wspólnego jedzenia.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tanie dania na grilla. Jakie produkty wybierać, żeby oszczędzić?

Drób, wieprzowina, a nawet wołowina - każde będzie mięciutkie. Marynata z popularnego napoju jest niezastąpiona

Na greckiej wyspie piją codziennie i żyją po 100 lat. Przepis na kawę długowieczności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill | podroby