Reklama
Reklama

Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

Doskonale pasują do dań z grilla, możesz podać je jako przekąskę do wieczornego seansu filmowego. Frytki z posypką to zdrowsza alternatywa dla sklepowych mrożonek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Wychodzą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i bardzo aromatyczne.

Jak usmażyć frytki, aby były chrupiące z zewnątrz i idealnie miękkie w środku? Choć zdawać się może, że to danie banalnie proste w przygotowaniu, każdy element ma tutaj znaczenie, od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków (niezbyt wilgotnych, a zarazem nie za bardzo mączystych), po jakość i temperaturę tłuszczu. Postępuj zgodnie z poniższymi wytycznymi, a twoje domowe frytki z posypką będą pyszniejsze niż w najlepszym lokalu.

Sprawdź także: Aromatyczny obiad na co dzień i od święta. Nieoczywiste połączenie, smakuje wybornie

Reklama

Przepis na frytki z posypką

Składniki:

  • 400 g ziemniaków (klasy B),  
  • olej rzepakowy (lub inny o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia), 
  • około 1 l wrzątku, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, 
  • sól, pieprz ziarnisty (do smaku).

Gotowe frytki możesz podać z ulubionym sosem, świetnie sprawdzi się pikantny dip pomidorowy, świeży sos ziołowo-jogurtowy, lub majonezowy sos czosnkowy. 

Jak zrobić frytki z posypką?

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki (o przekroju około 1 × 1 cm). Wypłucz je kilkakrotnie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie zalej wrzątkiem z dodatkiem cukru,  pozostaw w wodzie na kilka minut. Po tym czasie odcedź i dokładnie osusz (np. ręcznikiem papierowym). 

W garnku rozgrzej olej do temperatury 120-150°C. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, by ziemniaki zanurzyły się w nim w całości i aby jego temperatura nie odpadła gwałtownie po włożeniu frytek. Smaż przez około 5 minut, aż ziemniaki zarumienią się i staną się lekko szkliste. 

Wyjmij frytki z tłuszczu i odsącz z jego nadmiaru. Zwiększ moc palnika pod patelnią, tak, by olej osiągnął temperaturę 180-190°C. Ponownie włóż frytki do tłuszczu i smaż przez około 5-10 minut (co pewien czas mieszając) - aż staną się rumiane i chrupiące.  

Rozetrzyj w moździerzu zioła prowansalskie i ziarenka pieprzu. Po usmażeniu i odcedzeniu frytek od razu oprósz je przyprawami i wymieszaj. Przed podaniem posól do smaku. Podawaj z ulubionym dipem lub jako dodatek do dań. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki

Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz

Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki