Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką
Doskonale pasują do dań z grilla, możesz podać je jako przekąskę do wieczornego seansu filmowego. Frytki z posypką to zdrowsza alternatywa dla sklepowych mrożonek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Wychodzą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i bardzo aromatyczne.
Jak usmażyć frytki, aby były chrupiące z zewnątrz i idealnie miękkie w środku? Choć zdawać się może, że to danie banalnie proste w przygotowaniu, każdy element ma tutaj znaczenie, od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków (niezbyt wilgotnych, a zarazem nie za bardzo mączystych), po jakość i temperaturę tłuszczu. Postępuj zgodnie z poniższymi wytycznymi, a twoje domowe frytki z posypką będą pyszniejsze niż w najlepszym lokalu.
Sprawdź także: Aromatyczny obiad na co dzień i od święta. Nieoczywiste połączenie, smakuje wybornie
Składniki:
- 400 g ziemniaków (klasy B),
- olej rzepakowy (lub inny o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia),
- około 1 l wrzątku,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz ziarnisty (do smaku).
Gotowe frytki możesz podać z ulubionym sosem, świetnie sprawdzi się pikantny dip pomidorowy, świeży sos ziołowo-jogurtowy, lub majonezowy sos czosnkowy.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki (o przekroju około 1 × 1 cm). Wypłucz je kilkakrotnie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie zalej wrzątkiem z dodatkiem cukru, pozostaw w wodzie na kilka minut. Po tym czasie odcedź i dokładnie osusz (np. ręcznikiem papierowym).
W garnku rozgrzej olej do temperatury 120-150°C. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, by ziemniaki zanurzyły się w nim w całości i aby jego temperatura nie odpadła gwałtownie po włożeniu frytek. Smaż przez około 5 minut, aż ziemniaki zarumienią się i staną się lekko szkliste.
Wyjmij frytki z tłuszczu i odsącz z jego nadmiaru. Zwiększ moc palnika pod patelnią, tak, by olej osiągnął temperaturę 180-190°C. Ponownie włóż frytki do tłuszczu i smaż przez około 5-10 minut (co pewien czas mieszając) - aż staną się rumiane i chrupiące.
Rozetrzyj w moździerzu zioła prowansalskie i ziarenka pieprzu. Po usmażeniu i odcedzeniu frytek od razu oprósz je przyprawami i wymieszaj. Przed podaniem posól do smaku. Podawaj z ulubionym dipem lub jako dodatek do dań.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki
Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz
Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze