Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Wystarczy, że wymoczysz go w tym napoju
Karp wielu odrzuca nie tylko dużą ilością ości, ale też mulistym smakiem. Przed wigilijnymi przygotowaniami szukamy sposobów, jak skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego aromatu z ryby. Jeszcze na taki nie trafiłaś? Twój problem rozwiąże moczenie karpia w tym napoju. Ten trik działa cuda.
Karp to tradycja wigilijna, która zaszyła się w polskiej kulturze. Ma on symbolizować długowieczność, a ten, kto go zje w trakcie wigilii Bożego Narodzenia, miał cieszyć się długim żywotem. Nawet te wierzenia mogą nie przekonać do skonsumowania ryby, jeśli od karpia czuć mulisty smak.
Karp jest rybą słodkowodną, która żyje zwykle w hodowlach. Te okazy, które nie pochodzą z hodowli ekologicznych, dorastają w stawach przepełnionych innymi rybami. Są źle karmione, ścieśnione, nie mając odpowiedniego środowiska do życia. Po urośnięciu do odpowiednich rozmiarów transportowane są na duże odległości, bez zadbania o należyte warunki.
W efekcie ryby stresują się i zaczynają wydzielać zbyt duże ilości kortyzolu i kwasu mlekowego. To zakwasza ich mięso, a w efekcie karp będzie smakować mułem. Dodatkowo na smak może wpływać fakt, że bytują one przy dnie zbiorników wodnych, gdzie zbiera się właśnie muł.
Sprawdź także: Najlepsze mięso na świąteczny obiad. Jest zdrowsze i ma mniej tłuszczu niż schab
Przed smażeniem karpia konieczne jest pozbycie się z niego mulistego posmaku. Sposobów na to jest wiele, ale nie wszystkie są tak skuteczne, jak byśmy tego oczekiwali. Nie kombinuj z cytryną, mocnymi ziołami czy wodą z solą, tylko skorzystaj z tej sprawdzonej metody.
Mulistego smaku z karpia pozbędziemy się, jeśli wymoczymy go w maślance. Rybę zalej napojem, a dla wzmocnienia efektu możesz dodać pokrojoną w piórka cebulę. Naczynie z taką zawartością przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie karpia wyciągnij z zalewy, osusz ręcznikami papierowymi i delikatnie posól z każdej strony. Rybę ponownie umieść w lodówce na kolejne 2 godziny. Po takim zabiegu karp nie powinien mieć już mulistego smaku. Wystarczy go obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czym zastąpić proszek do pieczenia? Zamienniki też gwarantują pyszne wypieki
Jak sprawdzić, czy ryba jest usmażona? Zastosuj patent dobrego kucharza
Orzechy włoskie są gorzkie? Prosty, kucharski trik i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku