Jak przechowywać ogórki? Jest jedno miejsce, gdzie długo zachowują świeżość
Chrupiące i soczyste ogórki to świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Niestety, już po jednym dniu potrafią stracić swoją przyjemną konsystencję i stać się zbyt miękkie. Jak przechowywać ogórki, żeby na długo zachowały świeżość? Istnieje idealne miejsce, w którym można je trzymać.
Nie ma nic gorszego niż rozmiękłe i nieświeże ogórki. Warzywa wystarczy prawidłowo przechowywać, żeby nie traciły swojej chrupkości zbyt szybko. Przekonaj się, czy trzymasz ogórki we właściwym miejscu.
Ogórki to warzywa, które nawet w 96 proc. składają się z wody. Dzięki temu są jednocześnie chrupiące i soczyste. Zielona skórka nie chroni jednak przed utratą wilgoci, dlatego z czasem warzywo staje się miękkie, nieapetyczne i nieświeże. Ogórki są wrażliwe na warunki, w których są przechowywane. Jeśli znajdą się w zbyt niskiej temperaturze, szybko staną się wodniste i stracą jędrność. Zimne powietrze może też powodować "odparzenia" - na skórce warzywa pojawią się nieapetyczne, ciemne plamy.
Co więcej, chowanie ich do szuflady wraz z niektórymi produktami spożywczymi, także przyspieszy proces ich psucia. Ogórki są podatne na gaz etylenowy, wydzielany przez inne owoce i warzywa, np. jabłka, banany czy pomidory. Przyspieszy on dojrzewanie, przez co zielone warzywa szybciej się zepsują. Podobny efekt wystąpi, jeśli ogórki będziesz trzymać na blacie kuchennym, w cieple. Również szybko przejrzeją i będą niezdatne do spożycia.
Co zrobić, żeby warzywa pozostały jędrne, chrupiące i pełne smaku? Należy skupić się na tym, jak przechowywać ogórki. Odpowiednia temperatura to od 10 do 13 stopni Celsjusza. Warto umieścić warzywa w chłodnej spiżarni w domu albo w osobnej przegrodzie na warzywa w lodówce (zazwyczaj na najniższym poziomie). Ważne, żeby nie wkładać ogórków zbyt blisko tylnej ścianki lodówki, przy której zawsze jest chłodniej. Już lepiej włożyć je do szuflad na drzwiach, gdzie panują wyższe temperatury.
Nie wolno też chować ogórków do foliowych opakowań. Te zatrzymują wilgoć i powodują szybsze gnicie warzyw. Zamiast tego znacznie lepiej owinąć je w ręcznik papierowy i włożyć do przewiewnego pojemnika. Nie umieszczaj też ogórków blisko innych warzyw czy owoców, zwłaszcza gruszek, bananów, jabłek, moreli, kiwi, pomidorów oraz awokado. W ten sposób uchronisz je przed przyspieszonym dojrzewaniem.
Jak przechowywać ogórki? Jeśli w domu posiadasz chłodną spiżarnię, najlepiej trzymaj warzywa w przewiewnych pojemniku właśnie w tym pomieszczeniu. W mieszkaniu schowaj ogórki do szuflady na drzwiach lodówki lub specjalnej szuflady na warzywa. Podłóż je jeszcze ręcznikiem papierowym lub włóż do przewiewnego pudełka. Zadbaj jednak, żeby w pobliżu nie było produktów, które wydzielają etylen.
W przypadku, gdy dostałeś lub kupiłeś za dużo ogórków i wiesz, że nie zjesz ich przez dłuższy czas, najlepiej przerób je na domowe przetwory. Zamarynuj w occie czy zalewie musztardowo-miodowej albo ukiś, ciesząc się później wyjątkowym smakiem warzyw i ich drogocennymi właściwościami prozdrowotnymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto drożdżowe będzie rosło w oczach. Wystarczy dodać jeden składnik
Herbata najlepsza na kaszel i stany zapalne. Przy okazji ułatwia trawienie
Niewielka zmiana, a robi ogromną różnicę. Magda Gessler robi mizerię tylko w ten sposób