Reklama
Reklama

Jak zrobić idealny dżem truskawkowy? Sekretem jest jeden składnik

Jeśli marzycie o dżemie, który będzie nie tylko smaczny, ale i długo zachowa swój świeży aromat, to mamy dla was sprawdzony przepis. Sekretem jest nie tylko wybór najdojrzalszych i najsłodszych truskawek, ale również dodanie jednego kluczowego składnika, który podkręci smak dżemu i nada mu aksamitnej konsystencji.

Masło, czyli składnik kochany w świecie deserów. Tak samo w przypadku dżemu sprawdza się świetnie. W dzisiejszym artykule podpowiemy wam, jak zrobić dżem z tym składnikiem. Poznajcie różne wariacje dżemu truskawkowego, które z pewnością zasmakują całej rodzinie.  

Sprawdź także: Z ziarenek robię pyszny kisiel. Metabolizm od razu ruszył z kopyta

Dżem truskawkowy - przepis podstawowy 

Na pewno nieraz spotykaliście się z sytuacją, w której mieliście za dużo truskawek w prezencie od rodziny. Co najlepiej z nimi zrobić, żeby się nie zepsuły? Chyba najlepszym rozwiązaniem jest dżem truskawkowy. Przepis podstawowy, który każdy jest w stanie wykonać, pomoże nam w tym zadaniu.  

Zaczynamy od dokładnego umycia 1 kg świeżych truskawek. Po umyciu, osuszamy je na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie usuwamy szypułki. Oczyszczone owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy 300 g cukru białego i zostawiamy na 4 godziny żeby truskawki puściły sok. 

Z następnych 100 g cukru i 250 ml wody przygotowujemy syrop cukrowy. Gotujemy wodę z cukrem, aż całkowicie się rozpuści i uzyskamy gęsty syrop. Do gorącego syropu dodajemy owoce, które puściły sok i całość zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy dżem na bok do wystudzenia. Kiedy ostygnie, ponownie go zagotowujemy, tym razem do momentu, aż truskawki staną się szkliste. Gdy truskawki będą gotowe, dodajemy do dżemu 40 ml soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 

Jeśli na powierzchni dżemu pojawi się piana, możemy ją usunąć, używając szumówki. Następnie gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, które później można pasteryzować, co przedłuży okres przydatności dżemu do spożycia. 

Jak zrobić idealny dżem truskawkowy - krok po kroku 

Jeżeli nie jesteście zadowoleni z podstawowego przepisu bądź po prostu chcecie go urozmaicić, możecie trochę bardziej poeksperymentować. Gotowanie w końcu polega na odkrywaniu nowych smaków. Dlatego teraz przedstawimy wam, jak zrobić idealny dżem truskawkowy krok po kroku, tak, żebyście mogli stworzyć swój własny dopasowany do waszych preferencji przetwór.  

Oczywiście podstawą jest owoc z którego robimy dżem, w tym przypadku truskawki. To, jakiego gatunku, jak pokroimy, jak długo będziemy je gotować i czy truskawki które używamy są świeże. Wszystko to ma znaczenie, w efekcie końcowym naszego dżemu. Sprawdźcie 10 faktów na temat truskawek, żeby lepiej poznać owoc, z którym pracujecie.  

Z kolei sok z cytryny, który dodajemy do naszego dżemu, ma więcej niż tylko jedno zastosowanie. Pierwszym oczywiście jest smak, nutka cytrynowego posmaku niezwykle pomaga wzbogacić nasz przetwór. Dodatkowo cytryna swoimi właściwościami konserwującymi pomaga truskawkom zachować swój oryginalny kolor przez dłuższy czas.  

Oczywiście nie byłoby dżemu bez odpowiedniej ilości cukru. Im więcej go dodamy, tym gęstszy będzie nasz przetwór. Jednak nie przesadzajcie z tym produktem - zwłaszcza jeśli jesteście na diecie. Zbyt słodki dżem też traci swój urok i nie smakuje już tak dobrze. Wykonanie syropu cukrowego jest ważne, jeżeli chcemy mieć pewność, że cukier zostanie dokładnie rozprowadzony po naszych owocach. 

Długość gotowania również ma znaczenie przy uzyskaniu odpowiedniej gęstości dżemu. Im dłużej gotujemy, tym gęstszy staje się nasz przetwór, jednak pamiętajcie, że całość będzie jeszcze gęstsza, gdy zastygnie. Dlatego po pierwszych kilku godzinach gotowania dobrze jest odłożyć dżem do przestudzenia, żeby mieć pewność, że efekt końcowy będzie satysfakcjonujący, a nasze truskawki nie staną się zbyt gęste. 

Z tymi informacjami każdy powinien być w stanie zrobić swój własny dżem, ale nie kończmy na tym naszych wariacji, przecież można dodać wiele przysmaków do naszego produktu oprócz samych truskawek i składników niezbędnych do zagęszczenia. 

Dlaczego warto dodać masło do dżemu truskawkowego? 

Pewnie wielu z was zdziwi, jak dodanie tłuszczu do naszego słodkiego smakołyku na zimno może niesamowicie wzbogacić jego smak. Dlaczego warto dodać masło do dżemu truskawkowego, który szykujemy? Czy całość nam się nie rozwarstwi? Masło przecież często używane przy deserach zachwyca swoją delikatnością i unikatowym smakiem. Tak samo jest w przypadku dżemu truskawkowego. Całość zyska wyjątkowy, delikatny smak, który powinien przypaść do gustu większości osób a na pewno tym którzy lubią oba te produkty.  

Nie przesadzajcie jednak z ilością masła w dżemie, lepiej żeby masło go nie zdominowało. Na około 2 kg truskawek wystarczy nam 50 g masła. Chociaż jak wcześniej wspomnieliśmy, gotowanie polega na eksperymentowaniu, więc może i masło z dodatkiem truskawek będzie się świetnie sprawdzać na waszych stołach.  

Czym można doprawić dżem truskawkowy? 

Oprócz masła jest oczywiście wiele innych ciekawych produktów, które możemy dodać do naszego dżemu, żeby stał się jeszcze smaczniejszy.  Przy odpowiednich składnikach, możemy z niego stworzyć nawet lekarstwo. Na przykład czarny bez, który jest bogaty w różne witaminy, ale również sprawdza się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Lecz na tym nie kończy się lista tego, czym można doprawić dżem truskawkowy.  

Jeżeli komuś niekoniecznie podoba się idea dodawania soku z cytryny do dżemu, mamy dla niego alternatywę. Rabarbar również świetnie pomaga spowolnić ciemnienie truskawek. Jednak sam smak rabarbaru jest trochę bardziej dominujący niż cytryny, nie każdemu może podobać się takie rozwiązanie. Jest to raczej mniej popularny dodatek. Oczywiście skoro cytryna, to i inne cytrusy pomogą z ciemnieniem. Czy limonka, czy pomarańcza, wszystkie cytrusy świetnie sprawdzą się w tym zadaniu.  

Tak samo jak w przypadku innych słodkości, czekolada również świetnie łączy się z dżemem. Chyba wszystko na słodko z czekoladą jest lepsze, a już na pewno truskawki. Oczywiście oprócz słodkości możemy dodać też bardziej wytrawne składniki, takie jak pieprz czy kardamon.  

Wariacji jest naprawdę wiele, a każda z nich ma swój własny niepowtarzalny smak. Jeżeli jednak  potrzebujecie więcej pomysłów, aby pobudzić waszą wyobraźnię, mamy dla was 12 sposobów na to jak przygotować wasz dżem.  

Teraz, kiedy znacie już szczegóły procesu i składniki, którymi możecie wzbogacić smak waszego dżemu, droga do idealnego przetworu truskawkowego stoi otworem. Możecie z przyjemnością  przyrządzić przysmak, który umili wasze śniadania i podwieczorki. Warto zatem poświęcić chwilę, by przygotować własnoręcznie dżem, który będzie prawdziwą esencją lata zamkniętą w słoiku który wytrzyma nawet do następnej zimy. Wystarczy kilka prostych kroków i odrobina cierpliwości, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem, który rozgrzewa serca i przywołuje wspomnienia.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory