Reklama
Reklama

Już nie stoję cały wieczór nad garem. Kapustę na gołąbki przygotowuję w dużo lepszy sposób

Gołąbki to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Są przepyszne, sycące i niezwykle aromatyczne. Istotnym składnikiem tego dania jest jednak nie tylko mięsny farsz, ale także kapusta. Przygotowanie jej bywa niestety czasochłonne - są jednak sposoby, aby gołąbki zrobić szybciej. Sprawdź to.

Uwielbiam gołąbki, ale nie lubię czasochłonnego przygotowywania kapusty, pilnowania jej i stopniowego oddzielania liści. To trwa naprawdę długo, a do tego niejednokrotnie się oparzyłam. Na szczęście są domowe triki, które ułatwiają cały proces.

Parzenie kapusty na gołąbki zajmuje dużo czasu

Wiele osób wprost przepada za tym daniem - jest pyszne, aromatyczne, niesamowicie sycące i kojarzy się z domową kuchnią. Trzeba jednak przyznać, że parzenie kapusty na gołąbki zajmuje dużo czasu

Tradycyjny sposób polega na włożeniu całej główki kapusty do dużego garnka z wrzącą wodą i stopniowym oddzielaniu kolejnych liści. Zdecydowanie jest to czasochłonne, ponieważ najpierw trzeba sporo się naczekać, żeby kapusta zmiękła, a później ostrożnie wyjmować ją z wrzątku, ale tak, aby uniknąć oparzenia. 

Reklama

Cały ten proces wymaga ciągłego doglądania kapusty, do tego wyławianie gorących liści może być uciążliwe. Poza tym, jeżeli przetrzymamy kapustę zbyt długo, może się rozgotować, a wtedy na pewno nie będziemy mieć ładnie zawiniętych gołąbków. 

Sporo zamieszania, prawda? Wiele osób właśnie przez kapustę jest zniechęconych do przygotowania tego klasycznego, pysznego dania. Ale wcale nie musi tak być.

Jak w inny sposób przygotować kapustę na gołąbki - domowe triki

Parzenie kapusty na gołąbki w mikrofalówce to wyjątkowo wygodne i naprawdę skuteczne rozwiązanie. Główkę kapusty (bez głąba) włóż do mikrofalówki i ustaw wysoką moc. Podgrzewaj w ten sposób kapustę przez około 10 minut, następnie sprawdź, czy liście nie są jeszcze zbyt twarde. Jeśli tak będzie, przedłuż podgrzewanie o kolejne kilka minut. Co istotne, taki sposób ma naprawdę sporo zalet i nie chodzi jedynie o oszczędność czasu. 

Nie masz mikrofalówki? Spokojnie - do sparzenia gołąbków możesz użyć także piekarnika. To proste. Wytnij z kapusty głąb, włóż całą główkę do rękawa do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po tym czasie ostrożnie ją wyjmij i zostaw do ostudzenia.

Kolejna opcja to włożenie kapusty do zamrażalnika. Co prawda musi poleżeć tam całą dobę, więc jest to dość czasochłonne, ale - w odróżnieniu od tradycyjnego sposobu - nie wymaga to żadnego zaangażowania. Ponadto jest bardzo skuteczne. Liście stają się elastyczne i miękkie, z łatwością odchodzą od główki.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prościutki patent na suszenie winogron. Będą pachnące, aromatyczne i bez pleśni

Pestka śliwki nie odchodzi od miąższu? Jest sposób, by szybciutko ją wyciągnąć

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Ten sposób wydobywa z niej to, co najlepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne