Reklama
Reklama

Wszystko, co w gołąbkach, ale bez zawijania. Smak ten sam, a pracy mniej

Kotlety gołąbkowe to jeden z wariantów popularnych gołąbków bez zawijania, nazywanych też leniwymi gołąbkami. To świetny sposób na obiad dla wielbicieli gołąbków, którzy nie mają czasu na pracochłonne zawijanie farszu w kapustę.

Kotlety gołąbkowe - tradycyjny smak, nowoczesne metody

Kotlety gołąbkowe to nowoczesna wersja klasycznego przepisu, który kojarzy się z domowym obiadem babci. Smak pozostaje taki sam jak w gołąbkach, ponieważ w środku kotletów znajdziemy wszystko to, co w tradycyjnej potrawie. W masie są więc: mięso mielone, ryż, cebula czy kapusta. 

Różnicę widać natomiast w przygotowaniu. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, wszystkie składniki miesza się w jednej misce, formuje kotlety i smaży, zupełnie jak np. kotlety mielone. To znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że danie staje się prostsze. Jednocześnie nie traci na smaku. 

Reklama

Kapusta w masie nie tylko dodaje wilgoci, ale też zachowuje swój lekko słodkawy aromat. Dzięki temu kotlety gołąbkowe są sycące, ale też przepyszne. Podaje się je z gęstym sosem pomidorowym, jak w przypadku klasycznych gołąbków. Danie łączy tradycję z wygodą.

Kotlety gołąbkowe - przepis

Składniki:

Składniki na gołąbki: 

  • 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 
  • 600 g białej kapusty, 
  • 200 g ryżu, 
  • 2 nieduże cebule, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • jajko, 
  • 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie), 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól i pieprz (do smaku), 
  • łyżka masła klarowanego, 
  • olej roślinny (do smażenia). 

Składniki na sos: 

  • 700 ml bulionu mięsnego, 
  • 400 ml passaty pomidorowej, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • szczypta cukru, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżki wody,
  • łyżka mąki pszennej, 
  • łyżka posiekanego szczypiorku. 

Sposób wykonania:

Opłucz liście kapusty i usuń z nich twarde części. Drobno poszatkuj. Zasyp solą i odstaw na kwadrans. Odciśnij z nadmiaru soku. 

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestudzenia. 

Obierz i posiekaj cebule. Zeszklij na maśle klarowanym.

Połącz w misce mięso mielone, kapustę, ryż i cebulę. Dodaj jajko i koperek. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Dopraw całość słodką papryką, solą i pieprzem. 

Uformuj z masy kuliste lub lekko podłużne kotlety. Obsmaż je na rozgrzanym oleju. 

Wlej do garnka bulion i passatę pomidorową. Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.  

Przełóż kotlety gołąbkowe do gotującego się sosu. Duś przez około pół godziny. Jeśli chcesz, możesz pod koniec zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie. 

Przed podaniem posyp kotlety świeżą zieleniną, np. posiekanym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni

Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut

Krokiety nieco inaczej. Do ciasta dodaj nietypowy składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | kuchnia polska | dania główne