Wszystko, co w gołąbkach, ale bez zawijania. Smak ten sam, a pracy mniej
Kotlety gołąbkowe to jeden z wariantów popularnych gołąbków bez zawijania, nazywanych też leniwymi gołąbkami. To świetny sposób na obiad dla wielbicieli gołąbków, którzy nie mają czasu na pracochłonne zawijanie farszu w kapustę.
Kotlety gołąbkowe to nowoczesna wersja klasycznego przepisu, który kojarzy się z domowym obiadem babci. Smak pozostaje taki sam jak w gołąbkach, ponieważ w środku kotletów znajdziemy wszystko to, co w tradycyjnej potrawie. W masie są więc: mięso mielone, ryż, cebula czy kapusta.
Różnicę widać natomiast w przygotowaniu. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, wszystkie składniki miesza się w jednej misce, formuje kotlety i smaży, zupełnie jak np. kotlety mielone. To znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że danie staje się prostsze. Jednocześnie nie traci na smaku.
Kapusta w masie nie tylko dodaje wilgoci, ale też zachowuje swój lekko słodkawy aromat. Dzięki temu kotlety gołąbkowe są sycące, ale też przepyszne. Podaje się je z gęstym sosem pomidorowym, jak w przypadku klasycznych gołąbków. Danie łączy tradycję z wygodą.
Składniki:
Składniki na gołąbki:
- 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 600 g białej kapusty,
- 200 g ryżu,
- 2 nieduże cebule,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- jajko,
- 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie),
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz (do smaku),
- łyżka masła klarowanego,
- olej roślinny (do smażenia).
Składniki na sos:
- 700 ml bulionu mięsnego,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka majeranku,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżki wody,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka posiekanego szczypiorku.
Sposób wykonania:
Opłucz liście kapusty i usuń z nich twarde części. Drobno poszatkuj. Zasyp solą i odstaw na kwadrans. Odciśnij z nadmiaru soku.
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Obierz i posiekaj cebule. Zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz w misce mięso mielone, kapustę, ryż i cebulę. Dodaj jajko i koperek. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Dopraw całość słodką papryką, solą i pieprzem.
Uformuj z masy kuliste lub lekko podłużne kotlety. Obsmaż je na rozgrzanym oleju.
Wlej do garnka bulion i passatę pomidorową. Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Przełóż kotlety gołąbkowe do gotującego się sosu. Duś przez około pół godziny. Jeśli chcesz, możesz pod koniec zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
Przed podaniem posyp kotlety świeżą zieleniną, np. posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni
Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut