Kanapka przeciwzapalna na chlebie bez wyrabiania. Patent na dobre samopoczucie i wąską talię
Wielu uważa, że lepiej zapobiegać niż leczyć. W tę życiową filozofię wpisuje się stosowanie diety przeciwzapalnej. Ma ona zwiększać naszą odporność, nie tylko w kierunku przeziębień, ale też chorób nowotworowych czy chorób serca. Jakie są dokładne zasady diety zapalnej? Przedstawiamy propozycję śniadań w zgodzie z nimi.
Nieodpowiednia dieta, która jest bogata w żywność wysoko przetworzoną, przepełnioną cukrami prostymi, tłuszczami nasyconymi, może mieć wyjątkowo negatywne skutki dla organizmu człowieka. Może ona prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych, które wiążą się z wystąpieniem takich schorzeń jak m.in. insulinooporność, otyłość, depresja czy nowotwory. Dieta przeciwzapalna ma być czymś, co uchroni nas przed takimi powikłaniami.
Dieta przeciwzapalna ma za zadanie zapobiegać rozwojowi stanów zapalanych, a tym samym chorób kardiometabolicznych. Poza tym mogą one łagodzić już występujące procesy zapalne. Z tego powodu lista zasad i produktów, które mogą być na tej diecie spożywane, są ściśle określone.
Wśród najważniejszych zasad diety przeciwzapalnej wskazuje się:
- spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców,
- spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym,
- przyjmowanie dużych ilości błonnika i kwasów tłuszczowych,
- wyeliminowanie produktów wysoko przetworzonych, tłuszczów zwierzęcych, tłuszczów trans, czerwonego mięsa.
Ważne, aby wybierane i zjadane produkty były bogate w antyoksydanty. Znaczenie ma też podaż witamin takich jak witamina C oraz E, a z minerałów - podaż magnezu. Dostarczajmy też beta-karotenów i kwasów tłuszczowych omega-3. Każdy z tych składników pozytywnie wpłynie na obniżenie poziomu białka CRP, który jest wskaźnikiem stanu zapalnego.
Kanapki na śniadanie wcale nie muszą być nudne. Zamiast kupowania gotowej kompozycji czy słodkiej drożdżówki, przygotuj coś z naszych propozycji. Najlepiej rozpocznij już wieczór wcześniej, aby zaoszczędzić z rana sporo czasu. Takie śniadanie będzie zdrowe, szybkie i pyszne, czyli ideał.
Prozapalnie działać może też biały chleb lub bułki. Z tego powodu prócz propozycji kompozycji smakowych, proponujemy też przepisy na domowe, przeciwzapalne pieczywo.
- Kanapka z brokułowym chlebem, z burakiem i rukolą
Do pierwszego z nich wykorzystasz łodygę brokułów. Jeśli więc przygotowujesz obiad z użyciem jego różyczek, to nie wyrzucaj pozostałości z warzywa. Dokładnie będziesz potrzebować:
- 1 duże jajko,
- 1 łyżkę mąki migdałowej,
- 2 łyżki startych łodyg brokułów,
- szczypta proszku do pieczenia,
- oliwa,
- sól do smaku,
- domowy hummus,
- 1 pieczony lub gotowany burak,
- garść rukoli,
- prażone nasiona słonecznika.
Łodygę brokułu oczyść i obierz z zewnętrznej skórki za pomocą noża. Gdy będzie odpowiednio przygotowana, zetrzyj ją na tarce o średnich oczkach. Do osobnej miski wbij jajko i ubij je ze szczyptą soli. Po chwili dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz łodygę brokułu. Wszystko dokładnie zamieszaj, aż się połączy i będzie gęste.
Formę wyłóż papierem lub nasmaruj oliwą i przelej powstałe ciasto. Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia.
Chleb pokrój i obficie posmaruj domowym hummusem. Nałóż rukolę, pokrojonego w cienkie plastry buraka. Wszystko obsyp prażonym słonecznikiem, a górę delikatnie skrop oliwą.
- Kanapka z chlebem cukiniowym z awokado, pomidorami i drobną fasolą
Sezon na cukinię dopiero się zbliża, ale to fantastyczne warzywo już można znaleźć w sklepach. Warto to wykorzystać i zrobić te pyszne przeciwzapalne kanapki.
Do zrobienia ich musisz mieć:
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki startej cukinii,
- 1 łyżkę mąki gryczanej,
- oliwę,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 średniej wielkości pomidora,
- 1/2 awokado,
- 1 łyżkę ugotowanej fasoli drobnej,
- sok z cytryny,
- kilka listków mięty.
Cukinie oczyść i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W osobnej misce ubij jajko z dodatkiem szczypty soli. Dosyp mąkę, startą cukinię i całość wymieszaj. Gęstą masę przelej do formy wyłożonej papierem lub nasmarowanej oliwą. Chleb cukiniowy piecz w 180 st. Celsjusza przez około 10 minut. Pozostaw po ostudzenia.
Awokado rozgnieć widelcem z dodatkiem soli, świeżo mielonego pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przypraw je solą i pieprzem. Na chleb nałóż kolejno: pastę z awokado, pomidory, ugotowaną fasolę drobną. Górę kanapki przybierz listkami mięty, które dodadzą dodatkowy aromat.
- Kanapka z chlebem dyniowym z wędzonym łososiem, szpinakiem, jajkiem i orzechami włoskimi
Choć dynie będą dopiero jesienią, to gotowe, czyste purée z dyni jest łatwo dostępne w większości sklepów. Będzie ono niezbędne do tego pieczywa.
Poza tym będziesz potrzebować:
- 2 jajka,
- 1 łyżkę purée z pieczonej dyni,
- 1 łyżkę sezamu,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- szczypta proszku do pieczenia,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku,
- plaster wędzonego łososia,
- garść szpinaku,
- orzechy włoskiem.
Do miski wbij jedno jajko i ubij je z solą. Po chwili dodaj purée z pieczonej dyni i składniki połącz. Do nich dosyp sezam, siemię lniane oraz proszek do pieczenia. Wymieszane ciasto wlej do formy wyłożonej papierem lub nasmarowanej oliwą. Chleb dyniowy piecz przez 10 minut w 180 st. Celsjusza.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wybij na nią jajko. Smaż je do ulubionego momentu. Na wystudzony chleb wyłóż szpinak, plaster łososia i jajko sadzone. Górę kanapki obsyp orzechami włoskimi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?