Korzenna nalewka na odporność z przepisu babci Jadzi. W moim domu robimy ją od lat
Choć alkohol kojarzy się głównie z imprezowaniem, to dawniej był on wykorzystywany także jako wsparcie dla zdrowia. W ramach profilaktyki czy zwalczania schorzeń przygotowywane były przeróżne nalewki. Ta receptura w mojej rodzinie jest obecna od lat i zawsze pomaga. Korzenna nalewka na odporność z przepisu babci Jadzi działa cuda.
Korzenna nalewka z przepisu babci Jadzi to aromat, który jest mi bardzo dobrze znany. Napój zachwyca nie tylko bogatym, korzennym smakiem, ale także swoim wpływem na zdrowie. Pamiętam, gdy rodzice z dziadkami raczyli się nim, aby wzmocnić swoją odporność. Bardzo rzadko chorowali, przez co ja decyduję się na kontynuowanie tej tradycji. Oczywiście, stosuję nalewkę w małych ilościach - wiedząc, że alkohol w nadmiarze szkodzi.
Składniki:
- 100 ml spirytusu,
- 300 ml wody,
- łyżka owoców czarnego bzu (lub 2 łyżki suszonych),
- 5 goździków,
- 1/2 świeżej gałki muszkatołowej,
- gwiazdka anyżu,
- kawałek laski cynamonowej,
- ok. centymetrowy kawałek korzenia imbiru,
- łyżeczka miodu.
Sposób wykonania:
Do moździerza włóż goździki, anyż i suszone owoce bzu. Jeśli korzystasz ze świeżych, wrzuć je po umyciu od razu do butelki. Zawartość moździerza wspólnie zmiażdż, a następnie przesyp do naczynia, w którym przygotujesz nalewkę. W butelce umieść też laskę cynamonową, starty korzeń imbiru i startą gałkę muszkatołową.
Wszystkie składniki zalej 100 ml spirytusu i 100 ml wody. Butelkę zamknij i wszystko dokładnie wymieszaj. Nalewkę odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas codziennie ją wstrząsaj.
Po tym czasie nalewkę przelej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się resztek przypraw i owoców. Dokładnie je odciśnij, aby wydobyć wszystkie soki. Do maceratu dolej 200 ml porcję wody, miód i wymieszaj. Gotową korzenną nalewkę przechowuj w lodówce.
Aby uchronić się od przeziębień i wzmocnić odporność, nalewkę korzenną należy stosować profilaktycznie. Codziennie wieczorem należy przyjmować łyżkę produktu wymieszaną z ciepłą wodą. Można nią wesprzeć organizm także, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. W takim momencie przyjmujemy łyżkę czystej nalewki co 2 godziny przez 1 dzień.
Nalewka korzenna pomaga na ochronienie organizmu przed atakami patogenów i rozwojem ich. Oznacza to, że zmniejszy liczbę występujących przeziębień czy stanów zapalnych. Przyprawy używane do zrobienia napoju alkoholowego są przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Takie same właściwości wykazuje miód, który jeszcze mocniej podbije działanie nalewki. Pomaga wyleczyć się z infekcji, szybciej powrócić do sił i zdrowia.
Dodatkowe właściwości wspierające odporność nadadzą owoce czarnego bzu. Sok z nich jest szeroko polecany na wzmocnienie i zapobieganie przeziębieniom. To za sprawą faktu, że obfitują one w witaminę C i liczne antyoksydanty, które mają znaczący wpływ na stan układu immunologicznego.
Ponadto domowa nalewka korzenna może pozytywnie oddziaływać na układ trawienny. Zwiększy wydzielanie soku żołądkowego i zapobiegnie występowaniu niestrawności czy zaparć. Przyspieszy metabolizm i ułatwi wypróżnianie.
Źródło: stronazdrowia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy