Reklama
Reklama

Niezastąpiony w kuchni, doskonały w leczeniu kaszlu. Kiedyś był w kuchni każdej babci

Ten specyfik z gęsi to kopalnia właściwości i przeróżnych możliwości wykorzystania. Wydawać się może, że jedynym jego zastosowaniem będzie zajadanie z chlebem. Nic bardziej mylnego. Kiedyś znajdował się on w kuchni każdej babci. Jest niezastąpiony i doskonale leczy kaszel.

Smalec z gęsi - zastosowanie w kuchni

Smalec z gęsi ma wiele różnych zastosowań czy właściwości, ale przede wszystkim jest on używany klasycznie w kuchni. Wykorzystuje się go między innymi do smażenia. Tłuszcz ten charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, przez co z powodzeniem użyjemy go do smażenia, a przy tym nie wytrąci on do potrawy szkodliwych substancji. Sprawdzi się więc do przyrządzania warzyw, mięs czy wytrawnych placków.

Poza tym smalec gęsi świetnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia czy duszenia. Użyjemy go m.in. w zupach i sosach. Tłuszcz nada każdej potrawie wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dodatkowo smalec może posłużyć po prostu jako smarowidło do chleba. Wtedy dobrze skomponuje się z ogórkami kiszonymi lub korniszonami.

Smalec gęsi w medycynie naturalnej

Smalec gęsi można jednak nie tylko jeść - znajduje on także swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Dawniej tłuszcz był bardzo często wykorzystywany jako remedium na liczne dolegliwości. Wówczas stosowany jest zewnętrznie ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. 

Smalcem z gęsi smaruje się miejsca obolałe, mogą być to np. stawy, żylaki. W celu walki z przeziębieniami, grypą, przed snem smarujemy tłuszczem plecy i klatkę piersiową. Ten pomoże w rozgrzaniu się i szybszym powrocie do zdrowia.

Jeśli walczymy z zapaleniem oskrzeli lub płuc, smalec gęsi warto zastosować także od wewnątrz. W takiej sytuacji można przygotować miksturę z łyżki smalcu, łyżki miodu i połowy szklanki gorącego mleka. Rozpuszczony tłuszcz łączymy z mlekiem i miodem, a następnie wypijamy to przed snem. Napój nie tylko rozgrzeje, ale i złagodzi uporczywy, utrudniający zasypianie kaszel.

Jakie właściwości ma smalec z gęsi?

Przyjmowanie do organizmu smalcu z gęsi wiąże się z dostarczaniem mu witaminy A, E, D, witamin z grupy B. Tłuszcz uzupełni niedobory cynku, żelaza i aminokwasów egzogennych

W efekcie smalec z gęsi będzie działał przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ odpornościowy. Tym samym zmniejszy ilość występujących infekcji i przeziębień. Złagodzi przechodzone choroby, pozwoli na szybszy powrót do zdrowia i regenerację.

Do tego spożywanie smalcu gęsiego pozytywnie wpłynie na ochronę wzroku. Pozwoli na zachowanie prawidłowego działania siatkówki oka, zmniejszy ryzyko rozwoju kurzej ślepoty czy zwyrodnienia plamki żółtej. W dodatku zadba o dobry wygląd i strukturę włosów, skóry i paznokci.

Właściwości przeciwzapalne smalcu gęsiego pozwolą zarazem na złagodzenie stanów zapalnych stawów. Zmniejszy ból związany np. z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych, łokciowych lub biodrowych

Staropolski smalec z gęsi - przepis

Smalec z gęsi jest wyborny, jednak jest jeszcze lepszy, gdy przygotujemy go samodzielnie według staropolskiej receptury. Doskonale smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, najlepiej oczywiście z domowym chlebem na zakwasie. Ma wyjątkowy aromat i rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj, jeśli chcesz zajadać się takimi pysznościami jak nasze babcie i dziadkowie.

Składniki:

  • 1 kg gęsich serc, 
  • 1 kg gęsich żołądków, 
  • 1 kg gęsich wątróbek, 
  • 3 kg tłuszcz gęsiego, 
  • 3 jabłka, 
  • 3 cebule, 
  • sól, 
  • pieprz
  • łyżka majeranku,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego.

Sposób wykonania:

Oczyszczone gęsie serca, żołądki i wątróbki przeciśnij w maszynce do mielenia o grubym sitku. To samo zrób z tłuszczem. Zmielone składniki umieść w dużym garnku, delikatnie posól i zacznij podgrzewać na niskim ogniu. Całość pozostaw na około godzinę do smażenia, co jakiś czas wszystko mieszając.

Przez ten czas także obierz cebulę i jabłka. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, jabłka natomiast zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Po około godzinie dodaj do garnka cebulę z jabłkiem. Smalec przypraw majerankiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim, dużą ilością pieprzu i solą do smaku. Zamieszaj i podgrzewaj kolejną godzinę.

Po tym czasie - jeszcze gorący - smalec gęsi przelej do słoiczków. Do każdego z nich dodaj nie tylko porcję tłuszczu, ale też zmielonego mięsa. Naczynia dokładnie zakręć, odstaw do wystudzenia, a następnie pasteryzuj w garnku z wodą od 5 do 10 minut. Taki gotowy smalec z gęsi może stać około 4 miesiące w ciemnej, chłodnej piwniczce.

Źródło: terazgotuje.pl, odzywianie.wprost.pl

Zobacz też:

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy

Najlepsze ciasto na pierogi. Sprężyste, delikatne, nie rozgotuje się

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | kuchnia polska